Öğretmenlerin Norm Kadro Sorunu Ne Zaman Çözülecek?

Bu sorun yönetmeliğin çıktığı 1999!dan beri devam ediyor. Geçen zamana rağmen aynı şeylerin konuşulması gerçekten acı. Kaldı ki bu yaklaşım devam ettiği sürece konuşulmaya da devam edilecek...

lk yıllarında son gelen mi fazla olsun en düşük puanlı olan mı derken yargı kararıyla hizmet puanı düşük olan şeklinde düzenlendi.
Yalnız bu sadece Mersin MEM'in sorunu değil. Belki de yaklaşım olarak doğrusunu o yaptı. Fakat uygulamada sorunlar çıkınca maalesef ses de yükselmeye başladı haklı olarak.

Mersin MEM aslında önündeki mevzuatı uyguladı. Mersin ya da başka iller mevzuatı uyguladı diye suçlanmaya başladı. Çünkü ülke genelinde birlik yok, böyle olunca da sorun büyüyor. Bunu söylerken diğer iller neden resen atama yapmıyorlar demek istemiyoruz fakat birlik sağlaması gereken bakanlığın yaklaşımını sorguluyoruz.

Bakanlık eğer resen atama yapılmasını istemiyorsa hiçbir yerde uygulanmamalı, yok eğer istiyorsa de her yerde uygulanmalıdır. Fakat resen atamadan daha önemli bazı hususlar var. İşte bu sorunlar çözümlenemediğinden herkes kafasına göre takılmaya devam ediyor, yukarıdakilerin de sesi çıkmıyor.

1- norm kadro fazlası öğretmenlerle ilgili düzenleme Mart ayı sonuna kadar bu işlemlerin yapılmasını emrediyor.

Norm kadro güncellemelerini Eylül ve Haziran ayın da yaparken norm fazlası atamayı Mart'ta yapmak neden?

Haziran'da gelecek yılı planlarsınız, öğrenci durumu ve açılacak derslere göre de Eylül'de son güncellemeyi yaparsınız. O zaman belirlenmiştir norm fazlası durumu. Bu belirlemeden sonra ister istemez, okul, ilçe ve iller fazla olan öğretmenleri bir şekilde istihdam etmişlerdir. Görevlendirme ders paylaştırma, seçmeli ders, maaş karşılığı olmayan derse isteğe bağlı girme... gibi yöntemlerle sorun çözülmüş, en azından ertelenmiştir.

Kalkıp da Mart ayına kadar bu şekilde derse giren öğretmeni norm fazlası olarak Mart ayında atamaya tabi tutmak hatadır. Çünkü Haziran'da yeniden norm düzenlemesi yapılacak ve belki de fazla olan öğretmene norm açılacak. Hal böyle iken Mart ısrarından vaz geçilmelidir.
Norm fazlası öğretmen belirlemesi norm güncellemesiyle beraber Eylül ayında sona erdiğine göre norm fazlası atamalarının da en azından Ekim başında tamamlanması gerekir. Öğretmen yeni kurumunda en azından bir yıl çalışmış olur. Aksi halde Mart'ta ata, Nisan'da göreve başlat derken Haziran'da yeniden güncelleme yapıldığında yeniden fazla yap.... Resmen yap boz... Resmen işkence...

2- Norm hesaplamaları sağlıklı yapılsın. Okullarda zaman zaman Haziran'da normun arttırıldığı, Eylül'de düşürülerek okula yeni gelen öğretmenin kadroda kaldığı daha önce çalışanın fazlalık duruma düştüğü görülebilmektedir. İşte bu sorunun da önüne geçilmelidir.

3- MEB'in bir türlü başaramadığı norm kadro yönetmeliğindeki değişiklikler yapılarak yürürlüğe konulmalıdır.

İşte tüm bu nedenlerle başta Mersin olmak üzere tüm illerde yapılan resen atamalar geri alınmalıdır. Resen atanan bu Öğretmenler Haziran norm güncellemesinden sonra yeniden norm fazlası olurlarsa hesabını kim verecektir?

MEB bu yıl yapmayı düşünmediği Alan Değişikliğini de yeniden gündemine almalıdır. Çünkü Alan değişikliği varsa açık yapılan bir değişikliktir. Ve 4+4+4'te MEB'in kurtarıcısı olmuştur. Atama bekleyen öğretmenlerle alan değişikliği talebinde bulunacaklar arasında gerekli denge sağlanarak alan değişikliğini yeniden gündeme almalı özellikle de mezuniyetteki gerçek alanına yönelik yapılmalıdır.

Konular