ÖSYM-KPSS Lisans Başvuru Tarihleri Belli Oldu 2018



2018 ÖSYM-KPSS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYM-KPSS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız


2018 Yılı için KPSS Başvuru Tarihleri belli oldu. 2018 KPSS Başvuru Tarihleri ili ilgili tüm bilgileri aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz

KPSS'ye nasıl hazırlanmalıyım? 2018 KPSS Başvuruları ne zaman başlıyor? 2018 KPSS sınavı ne zaman? 2018 KPSS başvurular mayıs 2018 tarihleri arasında ÖSYM merkezleri ve internetten yapılabilecek

Çift yıl olan 2018'de, hangi tür KPSS puanlarının hesaplanacağı ve hangi öğrenim düzeylerinde sınav yapılacağını ilişkin soruları cevaplandırıyoruz.

Kamu Personel Seçme Sınavı (2018 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) Mayıs 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Haziran 2018'de duyurulacak. Sınava başvurular ise Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, Mayıs 2018'de yapılacak, sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak.

- KPSS önlisans düzeyi Ekim 2018'de yapılacak, sonuçlar Kasım 2018'de açıklanacak.

- KPSS ortaöğretim düzeyi Ekim 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Kasım 2018'de duyurulacak.

2018-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınavı Kasım 2018 tarihinde yapılacak,sınav sonuçları Kasım 2018 tarihinde açıklanacak,başvurular ise;

KPSS Lisans Düzeyi Başvuru:
Mart 2018

KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Düzeyi Başvuru:
Ağustos 2018

DHBT Başvuru:
Eylül - Ekim 2018

tarihleri arasında alınacak.

Ortaöğretim Önlisans Lisans 2018 KPSS ne zaman yapılacak Başvuru Tarihleri KPSS her yıl yapılıyor mu?

Evet, KPSS her yıl yapılmaktadır. Ancak her yıl aynı puan türü hesaplanmamaktadır. Her yıl her öğrenim düzeyi sınava girememektedir.

Tek yıllarda yapılan KPSS

Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilmektedir. Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır. Diğer puanlar (P93-P94 hariç) ise A grubu alımlarda kullanılmaktadır.

Çift yıllarda yapılan KPSS

Çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmektedir. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmaktadır. Şimdi puan türü bakımından bunları detaylı ele alalım.

Öğretmenler için KPSS

KPSS ile öğretmen olabilmek için Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek), Cumartesi öğle (eğitim bilimleri) ve sonraki haftalarda yapılan ÖABT (eğitim alan bilgisi) oturumlarına girilmesi gerekir. Bu sınavlar 2018 Temmuz ayında yapılacaktır. Öğretmenlik tercihleri P10 ve P121 puan türleri ile yapılır. Öğretmenlik için KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 1 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir. Öğretmen adayları için başka önemli nüanslar da olduğu için başka bir haberimizde konuyu daha da detaylandıracağız.

A Grubu için KPSS

A grubu meslekler müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi mesleklerdir. Bu mesleklere girebilmek için KPSS'de Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek) ve Pazar sabah-öğle (alan bilgisi) oturumlarına katılmak gerekmektedir. Bu sınavlar 2018 Temmuz ayında yapılacaktır.Bu sene bu sınavlar Mayıs ayında yapılacaktır. A grubu alımlarda b grubu, öğretmenlik ve imam puanları haricindeki puanlar kullanılır. Bu puanlar 117 tanedir. A grubu KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilir.

B grubu için KPSS

Öğretmenlik ve a grubu meslekler haricindeki memurluk kadrolarına B grubu kadroları denir. Memur, bilgisayar mühendisi, kaloriferci, hizmetli, mühendis, tekniker, teknisyen, ebe, hemşire gibi unvanlarda çalışılır. B grubu KPSS her öğrenim düzeyi için farklı tarihlerde yapılır.

Lisans KPSS Temmuz 2018'de yapılacak ve adaylar sadece Cumartesi sabah (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P3 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Önlisans (2 yıllık) KPSS, 2018 Eylül sonunda yapılacaktır.Bu sene sınav tarihleri Ekim ayına alınmıştır. Adaylar sadece Cumartesi (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P93 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Lise KPSS, 2018 Eylül sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Pazar (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P94 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Şunu da vurgulamak istiyoruz ki, B grubu sınavların hepsinde genel kültür yetenek soruları gelse de hepsinin soruları ve zorluk derecesi farklıdır.

ÖSYM yönetimi olarak ilk kez, 2018 yılına ait ÖSYM Sınav Takvimi'ni ve takvimde yer alan sınavların hangi tarihlerde ve kaç gün içerisinde açıklanacağını gösteren 2018 Sonuç Açıklama Takvimi'ni memurlar.net ile paylaştı.

Prof. Dr. Ömer Demir, bu uygulamayla adayların sınav sonuçlarının önceden hangi tarihte açıklanacağı hakkında bilgi sahibi olacaklarını, kişi ve kurumların planlamalarını bu zaman çizelgesine göre belirleyebileceklerini ifade etti.

- "Sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeleri sağladık"

ÖSYM olarak her türlü teknolojik gelişmenin, sınav uygulamalarına başarılı bir şekilde entegre edilmesine ek olarak, sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeyi sağladıklarını kaydeden ÖSYM Başkanı Ömer Demir, şöyle konuştu:

"ÖSYM yönetimi olarak, kurumun tarihinde bir ilke daha imza atıyoruz. 2018 yılı itibarıyla ÖSYM tarihinde sınav sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağı önceden belli olacak ve kamuoyu tarafından bilinecektir. Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının önceden belli olması, sınav yürütme sürecine ve sınav organizasyonuna önemli oranda katkı sağlayacaktır."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer DEMİR, 'ÖSYM olarak, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında tüm adaylarımızın hayallerine ulaşmasını ve sınavlarla ümit ettikleri geleceğe kavuşmasını diler, başarı dileklerimi sunarım.' diyerek başarı dileklerini dile getirdi.

GÜNCEL ÖSYM SINAV VE BAŞVURU TARİHLERİ İÇİN TIKLAYIN


KPSS BAŞVURU NASIL YAPILIR

KPSS başvuruları için başvuru kılavuz satışı artık yapılmamaktadır. Sınav başvuru kılavuzu ÖSYM'nin (www.osym.gov.tr/) adresinden yayınlanmakta olup adaylar başvuru formunu buradan inceledikten sonra gerekli işlemleri yapabilmektedirler.

KPSS başvuru ücretleri için Akbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank'ın tüm şubelerinden ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. Bankaya ücret ödendikten sonra ÖSYM'nin resmi internet sitesinden giriş yaparak bölüm tercihlerinizi, sınava girmek istediğiniz il ve ilçe merkezlerinin tercihlerini yapabilirsiniz.

Başvuru kılavuzunu inceleyip gerekli bilgileri girdikten sonra kontrollerinizi yaparak başvuru işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor. Başvuru merkezleri olarak ise ÖSYM şubeleri ve ÖSYM'nin belirlediği okullar sınav başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır.

İnternet sitesi üzerinden başvuru kılavuzunun incelenmesi tamamlandıktan sonra sınav başvuru merkezlerine bankaya sınav ücretini yatırdığınıza dair banka dekontunuz, son 6 ay içerisinde çekilmiş resminizin bulunduğu ve TC Kimlik numaranızın açık bir şekilde yazılı olduğu kimliğiniz (Vatandaşlık numaralarının okunmadığı, geçerlilik süresi dolmuş olan pasaportlar ve sizin tanınmanızı engelleyen resimlerin bulunduğu kimlikler kabul edilmeyecektir.) Sınava girecek olan özürlü vatandaşlarımızın ise Devlet Hastaneleri veya Üniversite Hastanelerinden alınmış olan sağlık kurulu raporlarının aslı ve ir adet fotokopisi ile birlikte özürlerinin geçmişini ve özür derecelerini anlatan bir dilekçe ile giderek işlemlerin tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

KPSS sınavına girerken yanınıza başvuru sırasında kullandığını kimliğinizi, banka dekontunuzu, yedek resim, başvuru merkezine verdiğiniz özür tespit dilekçesi ve hastaneden aldığınız raporun aslı ve örneği ile birlikte gitmeniz gerekmektedir.

Bu işlemlerinizi tamamladığınızda ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden başvurunuzun kabul edildiği onayını görebilir ve başvurunuzu tamamlamış olabilirsiniz. Başvuru sırasında oluşabilecek olan sorunlarınızı ÖSYM merkezine başvurarak düzeltebilir veya gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için dilekçe sunabilirsiniz.



SORU SAYISI 30

KPSS ile ilgili Devlet Personel Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bazı kararlar alındı. ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında pazar günü uygulanan alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi.

ALAN TESTLERİNİN SÜRESİ 160'AR DAKİKA

Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı. Bu doğrultuda 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

2013-KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2018-KPSS Lisans ve 2018-KPSS Ortaöğretim/Önlisans Sınavlarında da aynen uygulanacak.


KPSS'de yüksek puan almanın 10 püf noktası

Şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre siz de KPSS'den yüksek not almanın yollarını öğrenme çabasındasınız. Araştırmalarımız ve KPSS'den yüksek not almış kişilerle olan görüşmelerimiz sonucunda, sizler için bu sorunun cevabını yayınlıyoruz.

KPSS'den Yüksek Puan Almanın Yolları

1- KPSS'ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS'den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.

2- KPSS'den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS'ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Atalarımızın bir sözü vardır: ''İki karpuz bir koltuğa sığmaz.'' Karman çorman bir çalışma alanınız olursa hepsinden olabilirsiniz. Önce KPSS'yi geçin, ekmeğinizi kazanın, ondan sonra diğer hedeflerinize odaklanın.

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir

KPSS'den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS'den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ''Alim unutur, kalem unutmaz.'' demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Her kesimden ''bol bol soru çöz'' tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.

8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

''Amaan, matematiksiz de yaparım!'', ''Coğrafyadan çakmıyorum.'', ''Anayasa çok karışık.'' Söylemlerinizden vazgeçin! KPSS'den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.

10- Zamanla Yarışın

KPSS'de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.


Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir