Dershane öğretmenlerine kontenjan verildi mi?



Bakan Avcı’nın “6 yıl sigorta şartını yerine getiren dershane öğretmenleri MEB bünyesine alınacak” sözü havada kaldı. Avcı son açıklamasında dershane öğretmenlerinin, MEB’in boş kadro ihtiyacına göre atanacağını duyurdu. Dershane temsilcileri tepki gösterdi: “Bakan Avcı verdiği sözü tutsun.

Bugün'ün haberine göre, dershanelerin kapatılması yönünde verilen kararın ardından 40 bin öğretmenin işsiz kalacak olması gözleri Milli Eğitim Bakanlığı’na çevirmişti. Geçtiğimiz şubat ayında konuyla ilgili bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerde görev alan öğretmenlerin belirli aralıklarla da olsa 6 yıl bir dershanede görev yapması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görevlendirileceğinin sözünü vermişti.

BOŞ KADROYA GÖRE ALINACAK

Meslekte 6 yılını dolduran dershane öğretmenlerinin tamamının MEB kadrosuna alınmayacağı 17 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Öğretmen atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde belirtildi. Alımların boş kadrolara göre yapılacağı açıklandı. Dershane temsilcileri ise binlerce öğretmenin mağdur edilecek olmasına tepki gösterdi.

40 BİN ÖĞRETMEN MAĞDUR

Dershane sektöründe yaşanacak mağduriyetler için hiçbir önlem alınmadığını ifade eden GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, “Dönüşüm denildiği günden beri bin dershane kepenk indirdi. Yöneticilerin mağduriyeti görünmezlikten gelindi. İlk başta kimse mağdur olmayacak gibi bir hava estirdiler. 1 Eylül’den sonra çalışanlar ve öğretmenler de kapanan kurumlardakiler gibi mağdur olacaklar” sözleriyle yeni uygulamaya tepki gösterdi. Getirilen kontenjan sınırına da tepki gösterilen Kılcı, “Önce 6 yıl dolduranlar denildi şimdi boş kontenjana göre deniliyor. 40 binin üstünde öğretmen var. Hepsi zarar görecek” diye konuştu.

ÖZEL KURUMLARA DAĞITACAKLAR

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı İbrahim Taşel, dershanede çalışan birçok öğretmenin MEB kadrosuna girmek istemeyeceğinin altını çizdi. Taşel, “Öğretmenlerin gittikleri yerde 4 sene kalma gibi bir zorunlulukları olacak. Bir de nereye atanacaklarını bilmemek birçok öğretmeni vazgeçirecektir. Dershanede istihdam edilemeyenler özel sektöre dağılacaktır” dedi.

BU SÖZLER HAVADA KALDI

Avcı, 2 Aralık 2013’te verdiği bir demeçte de dershane öğretmenlerinin mağdur edilmeyeceğini söylemişti. “Dershaneler dönüştükçe personelleri de onlarla beraber dönüşecek ve yeni statüler kazanacaklar. Ancak dönüşüme ayak uyduramayan dershanelerin personelini de mağdur etmeyeceğiz. Onları etüt merkezlerimize veya halk eğitim kurslarına öğretmen olarak alacağız. Bu durumda atama bekleyen öğretmenlerin kadrolarını doldurmayacaklar. Adaletsizlik olmayacak” diye konuşmuştu.

"KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK" DEMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 29 Kasım 2013’te AKP Genel Merkezi’nde milletvekillerine dershane dönüşümü hakkında bilgi verdi. Vekillerin “Dershane öğretmenleri ne olacak” sorusunu Avcı şöyle yanıtladı: “Veliler, öğrenciler, öğretmenler, çalışanlar endişe etmesin. Okullardaki ve halk eğitimdeki kurslar devam edecek. İngilizce kursları ve sürücü kursları devam edecek. Dershane öğretmeni özel okula dönüşünce de görevini sürdürecek. Kapanan dershanenin öğretmeni de milli eğitimin sistemine entegre edilecek.

ÇALIŞMA YAPIYORUZ BEYANI

Talim Terbiye Kurulu çok önemli bir birimdir. Orasıyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Daha etkin olabilmesi için, özenli bir sistem için çalışmalar yapıyoruz. Velilerimiz endişe etmesinler, öğretmenlerimiz endişe etmesinler, öğrencilerimiz, dershane çalışanlarımız endişe etmesinler, hiç kimse mağdur edilmeyecek.”

Konular