Türkiye'de Fen Alanında Başarı Yüzde Sıfır Çıktı

Türkiye'de Fen Alanında Başarı Yüzde Sıfır Çıktı

Öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçen PISA sonuçları ile Türkiye eğitim sistemi karşılaştırıldı. Türkiye’de 2006’dan beri fen alanında en üst düzey olan 6. seviyede başarı gösteren öğrenci olmadığı görüldü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yıl arayla 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçen araştırma projesi olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2012 değerlendirmesi sonuçları ışığında, Türkiye'deki eğitim sistemi dünyadaki diğer eğitim sistemleriyle karşılaştırıldı.

Türkiye için Veriye Dayalı Eğitim Reformu Önerileri başlıklı çalışma, TÜSİAD ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) işbirliğiyle tanıtıldı. New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk R. Şirin ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran'ın hazırladığı raporda ilginç sonuçlara ulaşıldı.

2012 PISA sınavına katılan 65 ülke arasından Türkiye matematik alanında 44, okuma becerisi alanında 41 ve fen alanında 43. sırada yer aldı. PISA'da başarılı sonuçlar alan ülkeler ise Singapur, Güney Kore, Polonya, Finlandiya'nın yanı sıra Çin'in iki ekonomisi olan Şangay ve Hong Kong modelleri oldu. Türkiye'nin PISA verilerinden yola çıkarak en az politika üreten ülkelerden biri olduğu da belirlendi.

Türkiye'nin PISA'ya katıldığı 2003 yılından itibaren, sosyoekonomik açıdan dezavantajlı koşullara sahip öğrencilerin başarı sağladığı tespit edildi. 2006 yılından beri fen alanında en üst düzey olan 6. seviyede başarı gösteren öğrencilerin oranı yüzde 0 çıktı. Öğretmene yatırım yapılması, okul öncesi eğitime ağırlık verilmesi ve eğitim sisteminde veriye dayalı reform yapılması çağrısında bulundu.

SONUÇLAR PARLAK DEĞİL

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, PISA'da fen, matematik ve okuma becerileriyle analiz, muhakeme, sentez ve yaratıcılık gibi farklı becerilerin ölçüldüğünü kaydetti. PISA sonuçlarının Türkiye için pek parlak sayılamayacağını belirtti.

Aileler, eğitimde paraların nereye gittiğini bilmeli

OECD Eğitim Bölümü Direktör Yardımcısı PISA Sorumlusu Andreas Schleicher, PISA sonuçlarını değerlendirdi. Schleicher, "Vergi mükellefi olarak aileler de eğitimde paraların nerelere gittiğini bilmeli" dedi. Doğu ve Güneydoğu'de eğitime yapılan yatırımların başarılı öğrencilerin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu ifade eden Schleicher, matematik dersinde kavramsal matematiğe geçmenin başarı getirdiğine dikkat çekti.

Türkiye'deki okulların özeller de dahil özgür olmadıklarını ifade etti. Schleicher, okul sisteminde müdürün her şeye karar verdiğini, oysa örneklere bakıldığında öğretmenlerin de dahil olduğu şeffaflık içinde ortak kararla çalışan okulların daha başarılı olduklarını söyledi. Türkiye'de paranın çok önemli olduğunu, oysa paranın sonuçları çok etkilemediğinin görüleceğini, fark oluşturmak isteniyorsa Finlandiya'nın başarısının incelenmesi gerektiğini önerdi.

Bugün

Konular