Aday Öğretmenlerin Eğitim Süreci Yazı Dizisi 1



Aday Öğretmenlerin Eğitim Süreci hakkında tüm merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.Aday Öğretmenlerin hakları nelerdir ve hangi eğitimlere tabi tutulurlar.

İlk Atama yolu ile MEB’de göreve başlayanlar aday öğretmen olarak sayılırlar.Adaylık eğitimi 1 yıldan az 2 yıldan da daha fazla olamaz.Aday öğretmenler göreve başlar başlamaz verilecek olan eğitim oryantasyon eğitimidir yani diğer bir değişle çevreye uyum semineri verilir.Bu seminerin hiçbir amacının olmadığını düşünmekteyim,kapalı dört duvar arasında çevreyi sözel olarak anlatmak kadar saçma bir şey yok.Eğer şehri tanıtmak istiyorlarsa şehri gezdirirler ama bu şekli ile oryantasyon eğitimi veren müfettiş veya yetkili eğitimcilere ek ders kazancından başka bir olgusu yok.

Aday öğretmenler atandığı yerleşim yerinin milli eğitim müdürlüğü tarafından;

1) Temel eğitim

2) Hazırlayıcı eğitim

3) Uygulamalı Eğitim verilir.

Temel eğitim : Aday memurlara Devlet memurlarının ortak özellik ve nitelikleriyle ilgili konularda verilen eğitimdir.Yani memurlarda bulunması gereken ortak niteliklerin kazandırılma sürecidir.

Hazırlayıcı eğilim: Aday memurlara atandıkları hizmet sınıfları ve görevleriyle ilgili olarak verilen eğitimdir.Diğer bir deyiş ile asli öğretmen olması için aday öğretmenlere verilen “öğretmenlik niteliklerini” kazandıracak eğitimdir.

Uygulamalı eğitim : Aday memurlara atandıkları hizmet sınıfı ve görevleriyle ilgili olarak yaptırılan stajdır.Öğretmenlik mesleğinin özellikleri kazanmak için eğitim kurumlarında(okullarda) pratik uygulamalar bütünüdür.

Adaylık süresi içinde bu eğitimlerin hepsinde başarılı olmak zorundalar.Bu eğitimlerden temel ve hazırlayıcı eğitimleri sonunda sınav yapılırken uygulamalı eğitim sonunda sınav yapılmaz ve okul amiri tarafından puan verilir.

Milli eğitim müdürlükleri bu eğitimleri olabildiğince hızlı planlayıp aday öğretmenlere uygulamalıdır. MEB Aday memurların yetiştirilmesine ilişkin yönetmeliğin 5. Maddesi b fıkrasında ” Hizmetin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanarak zaman ve kaynak israfına meydan vermeden hizmetlerin en verimli şekilde yerine getirilmesini sağlayacak yönde yetiştirilmeleri ”aday öğretmenlerin yetiştirilmesinde hem kaynak hemde zaman bakımından israftan kaçınılmasını isteniliyor.



Adaylık eğitimleri birbirini takip eden bir sıra içinde verilir. Aslî öğretmenliğe atanılabilmesi için adaylık eğitimlerinin her devresini başarı ile tamamlanmış olması gerekiyor.Bir diğer eğitime geçilebilmesi için alınan eğitimde başarılı olması gerekiyor.Herhangi bir eğitimde başarısız olan diğer eğitime geçemez. Temel ve hazırlayıcı eğitimler,Merkezi Eğitim Yönetme Kurulunca belirlenecek eğitim merkezlerinde(milli eğitim müdürlükleri tarafından şehir merkezindeki eğitim kurumlarında), uygulamalı eğitimler ise atandığınız okul ve kurumda yapılır.

Temel Eğitim Nedir Ve Ne kadar sürede Verilir?

** Temel eğitim devlet memurlarının sahip olması gereken ortak özellikleri ile ilgili temel bilgilerin verildiği eğitimdir.Bir nevi,göreve atanan her devlet memuruna verilen ortak eğitimdir.Yani tarım bakanlığına atanan aday memura da öğretmene de ortak eğitim verilir.

**Aday öğretmenlere verilen temel eğitim 50 saat’den ve 10 günden daha az olamaz ve 2 aydan da daha fazla olamaz.Bu yüzden size verilen temel eğitim 10 gün içinde toplamda 50 saatlik bir planlama ile verilebilir ama daha erken bitirilemez.Bazı il/ilçelerde 50 saat den daha az temel eğitim verildiği için temel eğitimi tekrar almak zorunda kalanlar olmuştur bu yüzden idareler plan yaparlarken dikkatli olmalılar.Unutmadan şunu da belirtmeliyim ki eğitim sonunda yapılan sınav günü de bu 10 günlük sürenin içinde hesaplanır yani eğitimler 9 gün olup 1 günde sınav yapılabilir çünkü temel eğitim için ayrılan süreye sınav süresi de dahildir.

Temel eğitimde hangi konular verilir?

1) Atatürk ilkeleri,

2) T.C. Anayasası,

3) Genel olarak Devlet teşkilatı,

4) Devlet Memurları Kanunu,

5) Yazışma kuralları ve dosyalama usulleri,

6) Devlet malını koruma ve tasarruf tedbirleri,

7) Halkla ilişkiler,

8) Gizlilik ve gizliliğin önemi,

9) İnkılap Tarihi,

10) Millî güvenlik bilgileri.

11) Türkçe Dil bilgisi kuralları dersleri temel eğitim seminerinde verilir.



Hazırlayıcı Eğitim Nedir Ve Ne kadar sürede Verilir?

Aday öğretmenlere görevlerini yürütebilmeleri için gerekli öğretmenlik bilgi ve becerilerin kazandırıldığı ve öğretmenliğe uyumun verildiği eğitimdir.

Hazırlayıcı eğitim 110 saat’ten ve 1 ay dan daha az olamaz,3 ay dan daha fazla da olamaz.Yani hazırlayıcı eğitim de 1 ay içinde verilecek 110 saatlik eğitim ile bitirilebilir.Yine hazırlayıcı eğitim de de sınav süresi hazırlayıcı eğitimin içindedir.

**Ayrıca temel eğitim bitmeden hazırlayıcı eğitim başlamaz ve verilemez.

Hazırlayıcı Eğitim’de Hangi Konular verilir?

1) Bakanlık Teşkilatının;

a)Tanıtılması,

b) Görevleri,

c) Teşkilatı,

d) İlgili mevzuatı,

e) Diğer kurumlarla ilişkileri,

2) Aday memurun görevleriyle ilgili konular,(öğretmenlik mesleği ile ilgili)eğitim bilimlerinden bazı dersler de verilebilir.

3) Merkezî Eğitim Yönetme Kurulunun uygun göreceği diğer konular.



Her Gün Aday Öğretmenlere Bilgi Amaçlı Aşağıda ki Başlıklar Hakkında ki Yazılarımızı sizlerle atamasonuclari.com'da da paylaşacağız.

Temel eğitim ve hazırlayıcı sonunda sınavlar nasıl olur başarı sınırı nedir, itirazlar nasıl yapılır ?

Kimlerin Sınavları iptal edilebilir?

Uygulamalı Eğitim Nedir Ve nerde yapılır?

Uygulamalı Eğitim sırasında aday Öğretmenin Sorumlulukları ve görevleri?

Uygulamalı eğitim değerlendirme belgesi kim tarafından ve nasıl doldurulur?

Uygulamalı eğitimde başarılı olamayan hakkında ne yapılır?

Konular