Atanan Öğretmen En Geç Göreve Ne Zaman Başlar?



Milli Eğitim Bakanlığı, atanan öğretmenlerin başvuru sırasında beyan ettikleri mail adresine elektronik ortamda, atandıklarını bildiren tebligat yazısını gönderecektir. Mailin ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda, tebligat yapılmış sayılacaktır. Bu husus kılavuzda yazmaktadır.

Örneğin MEB'in göndereceği mail, öğretmenin mail adresine 17 Eylül'de gönderilmiş ise, 22 Eylül'de tebligat yapılmış sayılacaktır.

İşte bu tarihten itibaren, başka bir ile atananlar için 15 günlük mehil süresi başlayacaktır.

15 günlük süreye hafta sonları ve kurban bayramı tatilleri dahildir. Zira 657 sayılı Kanunun 62. maddesinde "işgünü" değil "gün" kavramı kullanılmıştır. Dolaysıyla, 22 Eylül'de tebligatın ulaştığını varsaydığımızda, öğretmen adayının 7 ekime kadar, görev yerine gidip istenen belgeleri teslim etmesi gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan süreç geç başlamak isteyenler içindir. Ancak, atama kararnameleri, illere elektronik ortamda gönderilmiştir. Dolaysıyla erkenden göreve başlamak isteyen öğretmen adayları hemen görev yerine giderek işe başlama süreçlerini başlatabilirler.

Geçici güvenlik bölgesi ilan edilen yerlere atananlar ne yapacak?

Şırnak ve Hakkari gibi illerimizde bazı köyler geçici güvenlik bölgesi ilan edilmiştir.

657 sayılı Kanunun 63. maddesi şu şekildedir:

" Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir."

Bu maddeye göre, geçici güvenlik bölgesi ilan edilen köylere atananlar, Valilik makamlarından alacakları yazıyla 15 gün olan mehil müddeti süresini 2 ay olarak kullanabilir. Eğer 2. ayın sonunda bir gelişme olmaz ise MEB'in kişinin atamasının iptal olmaması için bir çözüm bulması gerekecektir.

Sağlık raporu, mehil müddeti süresini uzatır mı?

Diğer yandan geçici güvenlik bölgesi ilan edilmeyen köy/ilçe ve illere gidilmek zorundadır. Belge ile isbatı mümkün bir durumu olmalar, 15 günde görev yerine başlamaz ise ataması iptal edilir. Ancak sağlık raporu olanlar için bu süre 2 aya kadar uzayabilir. 657 sayılı Kanunun 62. maddesinde mehil müddeti sürelerinin, kanuni izin sürelerinden sonra başlayacağı ifade edilmiştir. Sağlık izni kanuni izin süresidir. Bu nedenle sağlık raporu olanlar için 15 günlük mehil süresi, sağlık raporunda yer alan istirahat sürelerinden sora başlayacaktır.

Eylül ayı, nakiller için de önemlidir

Öğretmenler 30 Eylül 2015 tarihine kadar başlarlarsa yararlarına olacaktır çünkü: MEB yer değiştirmelerde 30 Eylül'ü baz almaktadır.

Örneğin 30 Eylül itibariyle bir yılını dolduran öğretmenler Özür grubu ( sağlık, eş ... ) tayini isteyebilmişlerdir.

Yine 30 Eylül itibarı ile aynı okulda 3 yılını dolduranlar il içi tayin isteyebilmekte, aynı il de 30 Eylül itibariyle 3 yılını dolduranlar da başka ile tayin isteyebilmektedirler. Tabii ki zorunlu hizmet durumları da göz önüne alınarak.

Konular