Vaizlik, Kur'an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin Kayyımlık Kadrolarına Atama Yönetmeliğinde değişiklik



ANKARA (AA) - Vaizlik, Kur'an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin Kayyımlık Kadrolarına Atama ve Bu Kadroların Kariyet Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Kur'an kursu öğreticiliği giriş sınavına başvuracaklarda aranan özel şartlar arasında bulunan "İmam hatip lisesi veya üstü dini öğrenim mezunu olmak" ibaresi "İmam hatip lisesi mezunu veya üstü dini öğrenim düzeyine sahip olmak" şeklinde, "Yeterlik belgesine sahip olmak" ibaresi de "Kur'an kursu öğreticiliği yapmaya mani bir engeli bulunmamak" şeklinde değiştirildi.

İmam-hatiplik giriş sınavına başvuracaklarda aranan özel şartlardan "İmam hatip lisesi veya üstü dini öğrenim mezunu olmak" ibaresi, "İmam hatip lisesi mezunu veya üstü dini öğrenim düzeyine sahip olmak" şeklinde değiştirilirken, "Yeterlik belgesine sahip olmak" şartı ise kaldırıldı.

Müezzin-kayyımlık giriş sınavına başvuracaklarda aranan özel şartların arasında yer alan "Yeterlik belgesine sahip olmak" şartı, "Müezzin-kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak" şeklinde değiştirildi.

Sınav tarihi, duyurular ve başvuru şartlarına ilişkin de bir takım düzenlemeler yapılan yönetmeliğe göre, vaizlik yazılı sınavında; Kur'an-ı Kerim, Arapça, Tefsir, Hadis, Kelam, Fıkıh, İslam tarihi ve İslam ahlakı, Dins ve meslek genel kültür, başkanlık ve devlet memurları ile ilgili mevzuat konularından sorulacak.

Sözlü sınavda ise vaizler için Kur'an-ı Kerim (kıraat, anlam ve tefsir), Arapça, dini bilgiler (hadis, fıkıh, kelam, İslam tarihi ve İslam ahlakı) ve hitabet, Başkanlık ve devlet memurları ile ilgili mevzuat; Kur'an kursu öğreticisi ve imam-hatipler için Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler (İtikat, ibadet, siyer ve ahlak konuları), hitabet; müezzin-kayyımlar için Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler (İtikat, ibadet, siyer ve ahlak konuları), ezan ve ikamet konularından sorular sorulacak.

Yönetmelik kapsamındaki sınavları yapmak üzere İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün teklifi ve Başkanlığın onayı ile komisyon başkanı dahil en az üç, en fazla beş üyeden sınav komisyonu oluşturulacak.

Yürürlüğe giren Yönetmelik, 15 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Konular