Öğretmenlere de becayiş hakkı tanınmalıdır



Sağlık Bakanlığı’nda Acil Tıp Teknikeri, Acil Tıp Teknisyeni, Anestezi Teknisyeni, Diş Protez Teknisyeni, Diş Tabibi, Diyetisyen, Ebe, Eczacı, Fizyoterapist, Hekim, Hemşire, Laboratuar Teknisyeni, Psikolog, Röntgen Teknisyeni, Sağlık Memuru, Tıbbi Sekreter, Toplum Sağlığı Teknisyeni ve Uzman Hekim olarak görev yapan sözleşmeli ve kadrolu bütün çalışanlara karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkı tanınmaktadır.

Akademisyenlere, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli bütün öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da aynı hak ülkenin genel eğitim düzenini de gözeterek tanınmalıdır. Zorunlu hizmetini bitirmiş olan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluşturacağı bir elektronik ortam üzerinden ve maddi pazarlıklara meydan vermeyecek biçimde, en erken üç yılda bir ve il içi ya da iller arası olmak üzere, karşılıklı yer değiştirme isteminde bulunabilmelidirler. İki öğretmenin, akademisyenin ya da eğitim çalışanının eğitim-öğretim yılı başlamadan önce doğrudan bakanlığa başvurusuna bağlanacak bu karşılıklı yer değiştirmelerde yolluk ücreti suiistimalinin önüne geçecek önlemler de alınmalıdır.

Devlet okullarına ilk atamaları gerçekleştirilen öğretmenler de göreve başlamadan önce atandıkları il kapsamında bu hakkı kullanabilmelidirler.

Daha önceden var olan bu hakkımız da pek çok haklarımız gibi zamanla ortadan kaldırılmıştır. Bunun en temel nedeniyse özellikle öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının ezik davranmasından ve kendi kendilerine yeterince değer vermemelerinden cesaret bulanların, haklarımızı sürekli olarak birer ikişer budamasıdır. Kendine, kendi mesleğine saygısı olmayanların başkalarından saygı, özen, değer ve kendisine ekonomik refah sunulmasını beklemesi anlamsızdır.

Hak verilmez, alınır! Öğretmenlik yeryüzündeki en değerli meslektir ve mesleğimizin her anlamdaki karşılığı yasal düzlemde alınmalıdır, alınacaktır.

ATASEN
Ata Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası

Konular