Öğretmen Atamalarında Tercihler Nasıl Yapılmalı?
Öğretmen Adayı Tercihlerini Nasıl Yapmalı neler dikkat etmeli tercih döneminde okulları neye göre araştırmalı...
MEBBİS Giriş için Tıklayınız
Öğretmen adayı atama döneminde , tercihler öyle bir büyür ki gözünde daha baştan eli ayağına karışır.Aslında yaşadığı karamsarlık ve tercih konusunda net bilgiye sahip olamayışı tüm olumsuz duyguların oluşmasına sebep olmaktadır.Adaylar birde onca karmaşanın içinde, bir şeyler öğrenmek için internete girer; bir de bakar ki her kafadan bir ses çıkıyor tüm bildikleri birbirine girer,bir ulaştığı bilgiye tam doğru olduğuna inanacakken tam o sırada başka bir bilgi ile karşılaşır ve tüm oluşan bilgiler zihninden yıkılır ,kendisi de beraberinde yıkılır.
Evet bu duyguları yaşamak da gayet normal ve bu stresi yüksek puanı alanda yaşar düşük alan da.
*KPSS ile uğraşıp atanacağınızı düşündüğünüz bir puana ulaşırsınız ama bir de” ya tercihlerime yerleşemezsem “ duygusu yerleşir kafanıza
*Bir diğer olumsuz düşünce de ;Acaba 26. Tercihi açmalı mıyım yada açmamalı mıyım diye tereddütüdür.
İşte tüm bu düşünceler ile uğraşırken zaten kısıtlı olan tercih dönemini bir anda verimsizce geçirip bitebiliyor.Bu olumsuzlukların herkes için geçerli olduğunu unutmayın ve bu olumsuzlukların gelip geçici olduğunu düşünerek tercih dönemini leyhnize çevirmenin yolunu kendi kişiliğinize göre arayın.
Gelelim tercihleri nelere göre şekillendirebileceğimize ;
Göreve başlamaz iseniz 1 yıl boyunca memur olamazsınız. 657 sayılı Kanun'un 63'üncü maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62'nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle devlet memuru olarak istihdam edilemezler..." hüküm uygulanır.Sadece bu süre içinde sözleşmeli statüdeki (657’e tabi 4/b statüsündeki memur) memurluğa başvurabilrler.Yani eğer siz atanır ve göreve başlamaz iseniz yada gittiğiniz yerde istifa ederseniz bir sene boyunca hiçbir memurluğa atanamaz ve tercihde bile bulunamazsınız.
Bu yüzden öyle gelişi güzel tercihlerde bulunmayın.Bir an evvel atanayım duygusu ile insanoğlu heryeri yazabileceğini düşünür ve 26. Tercihi de işaretler ama sonuçların açıklandığı gün gidemiyeceği bir yer geldiğinde pişman olabilir.Bana geçen sene atanıp ya göreve başlamamış yada başlayıp da istifa eden bir çok arkadaştan sorular gelmektedir.Bu yüzden bu arkadaşların pişmanlıklarına düşmemenizi isterim.
Kendi yapınıza uygun üç tercih bölümü oluşturun
Bunlardan ilki atanmak istediğiniz il veya iller,ikinci olarak bildiğiniz ,gittiğinizde size kendi atanmak istediğiniz yeri aratmayacağını düşündüğünüz iller en sonda da doğudan gidebileceğinizi düşündüğünüz iller.tabi bunları nasıl oluşturacaksınız buna bir bakalım.
1. Tercih bölümü söylemeye bile gerek yok yaşadığınız veya yaşamak istediğiniz illerin olduğu tercihler
2. Tercih bölümdeki iller ,ailenize veya yaşadığınız yere yani istediğiniz ile yakın ,gelip gitmesi kolay olan iller.
3. Tercih bölüm ise doğudan bildiğiniz veya araştırdığınızda “ben burda yapabilirim ,ilgimi çekti” diyebileceğiniz illeri kapsayacak tercih bölümü
Her tercih bölümü için kendi arasında bir sıralama yapın. çok istediğinizden başlayıp isteme oranınızın düştüğü okullara(il/ilçelere) göre sıralama yapın.
Bu bölümlerdeki il ve ya ilçeleri belirlerken de şu şekilde araştırma yapabilirsiniz;Öncelikle unutmayın ki okulların hepsi bölge ve alanlarına göre değerlendirilmektedir.yani o okulun kaçıncı bölge ve kaçıncı alana sahip olduğu o okulun şartları hakkında bir çıkarım yapmanızı sağlayabilir.çünkü bölge veya alanlar gelişigüzel belirlenmemiştir.Coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması esasına göre değerlendirilp artıları ve eksilerine göre bölge ve alan değerleri verilmiştir.Yani bu koşullar bakımından düşünüldüğünde 1. Bölge 2. Bölgeden ,2. Bölgede 3. Bölgeden daha iyi şartlara sahip diyebiliriz. Zaten aynı alana sahip zorunlu hizmet okullarında 2. Bölgedeki okulda zorunlu hizmetin bitme süresi 1. Bölgedekeinden daha kısa sürer ,bunun sebebi de şartların 2. bölgede daha zor veya daha eksik olmasıdır.
Ayrıca belirlediğiniz okullar hakkkındaki bilgileri birinci elden yani okulların kendi sitelerinden bulabilirsiniz bunun içinde tüm okullara bu bağlantıdan MEB okullardan bakabilirsiniz tıklayınız
Daha net bilgi alabilmek içinde okulları arayabilirsiniz birçok müdür size yardımcı olacaktır.kadrolu öğretmeni birçok müdür dört gözle bekler çünkü.Okulun bulunduğu coğrafya da önemli !acaba nasıl bir araziye kurulu bir yerde ,en yakın yerleşim yerine kaç km uzakta ,ihtiyaçlar bakımından ne kadar karşılanabilir bir yerleşim yerinde.Bu bilgileri de ancak o il veya ilçenin belediye/kaymakamlık sitelerinde bulabilrsiniz.şehirlerin belediye veya kaymakamlık sitelerine girip ,nüfusunun kaç olduğu ikliminin ne olduğunu ulaşım imkanının nasıl karşılandığını,çevre illere komşuluk derecesi nedir(ulaşım bakımından yol üzeri mi yada sapa bir yer mi?,,)şehrin sağlık ve sosyal imkanlarının ne durumda olduğu gibi bir çok etkeni okuyunuz.Bu ulaştığınız bilgileri özetleyerek bir köşeye kaydediniz ki en son tercihleri yaparken sıralama yapmanızda yararınıza olacaktır.Tabi google maps den de coğrafya ve mesafenin uzaklık derecesine ulaşabilirsiniz bunu da unutmayın.
Seçebileceğiniz okulun merkezde veya köyde olması da sizin için araştırma niteliğini değiştirebilir çünkü merkezde bir okul ise sadece şehrin coğrafya veya şartlarına bakarsınız ama köy olduğunda ayrıyetten
* o ilçeye ne kadar uzakta olduğunu ,
* köye ulaşımının rahat olup olmadığını ,
* okulda öğretmenlerin nasıl gidip geldiğini sorgulamak zorundasınız.Özellikle sınıf öğretmenlerinin köylerde tek başına öğretmen olabildiğini düşündüğümüzde bu gibi faktörler daha da ön plana çıkıyor ve karşılaşacağınız sizin için olumsuzluklara ne oranda bir tepki gösterebileceğinizi iyi analiz etmek gerekir.
Köy okullarını araştırıken bağlı olduğu ilçeyi araştırmanında ötesinde yakın olduğu ilçe veya il merkezlerine uzaklığını ve ulaşımını da sorgulayın;belki de sizin için avantajı daha fazla olan bir ilçe olabilir bazı ilçeler.Misal Batmanın beşiri ilçesine bağlı yenipınar okulu her ne kadar beşiri ilçesine bağlı olsa da batmana yakın bir köy olup öğretmenleri batman merkezde kalabiliyor ve merkezden ulaşımı sağlanabilmektedir bunun gibi gizli faktörlere de ulaşmaya çalışın.
Okullar yatılı okul mu,taşımalı eğitim mi yapıldığı,tek öğretmenli bir okul mu olduğu,birleştirilmiş sınıf olup olmadığını da büyük bir etken olarak görmeniz gerekir çünkü böyle okullar birbirinden farklı ve sorumlulukları çok farklı okullardır,herkesin tehamül derecesi veya dayanıklılık dereceleri farklıdır.
Hizmet bölge ve alanlarını iyi bilmek gerekir;
Hizmet bölgeleri 3’e ayrılmış olup her bölgede 6 tane alana sahiptir.Yani her il belirli krıterlere göre 3 bölgeye ayrılmış durumda.O ildeki okullarda altı alandan herhangi birisine mensup olmaktadır.Yazımda da söylediğim gibi bu alanlar belirli şartlara göre sayısal değerleri bulunur.
Zorunlu hizmet sadece doğu da yapılmaz; Birçok kişi tarafından yanlış bilinir zorunlu hizmetin sadece doğuda yapılacağı konusu da.Batıda da karadenizde de zorunlu hzimetinizi yapabilrsiniz.peki ama nasıl oluyor diyebilrisiniz ,Bunun için o okulun hizmet alanı bakımından en az 4. Alanda olması gerekir yani o okul 4. Alan-5. Alan-6. Alan okullar ise türkiyenin neresinde olursa olsun o okuldaki göreviniz zorunlu hizmetden sayılır.
Okulların hizmet puanları ve alanları için 2669 Haziran 2013 tebliğler dergisi için tıklayınız
Atandıktan sonra Hizmet puanınız önemli;
Göreve başladıktan sonra öğretmen olarak yer değiştirmeniz ancak sahip olduğunuz hizmet puanlara göre yapılacaktır.Yani ne kadar yüksek hizmet puanına sahipseniz yer değiştirmede diğer öğretmenlere göre atanma şansınız da o kadar yüksek olur.Şimdilik bunlar çok önemli gibi görünmeyebilir ama öğretmenler atandıktan sonra yer değiştirirken hizmet puanları yetmediği için istedikleri yere atanamamaktan hatta gidememekten yakınıyor.Özellikle özür durumunuz varsa (evli iseniz ,evlenecek iseniz,sağlık durumundan yer değiştirme isteğinde bulunacaksanız…)
Adaylığınız kalktığında özür gurubu atamalarına başvurabiliyorsunuz ama burada da atamaya esas, hizmet puanı olduğu için yer değiştirirken sorun yaşanabiliyor. Bu krıterden atanmak için hizmet puanının da önemli olduğunu belirtmek istedim.Ayrıca bu yer değiştirmeler ,ne zaman il içine başvurulur,ne zaman eş durumundan atamaya katılabilir gibi soruların cevaplarını da sizler göreve başladıktan sonra detaylıca yazacağım.
Tercih sıralamaları ve sıralama arasındaki ilişki ;
Sıralamanız iyi ise;tabiki o istediğiniz okullara bir hayli yer vereceksiniz
Yada Sıralamanızın krıtik olduğunu düşünüyorsanız istediğiniz yerleri yazmayı bırakıp(ilk 3 tercihe gitmeyi çok istediğiniz okullar) 2. Tercih bölümü olarak adlandırdığımız illerden başlamak üzere 3. Tercih illerine önem vermelisiniz.Bunları yaparken puanınız ne olursa olsun yazının başında söylediğim gibi 3 tercih bölüme ayırmayı unutmayın.
İlk tercihlerinizin miktarını da sıralamanızın uygunluğunu düşünerek arttırabilir yada azaltabilrsiniz.örneğin siz sıralamalarda ortalardasınız ama siz tüm tercihlerinizi batıdan veya istediğiniz illerden yana kullanıyorsunuz ,bu tercihlerinizi riske atar,ayrıca birde 26. şıkkı işaretlemez iseniz intihar etmiş bile olabilirsiniz. Tercihlerinizde muhakkak doğudan yerleri yazın ister doğunun parisleri olur isterse sessiz sakin şehirleri olsun,Sakın olaki puanınıza göre uçmayın .
İnşallah tercihlerinizin şekilenmesine yardımcı olabilmişimdir .Bundan sonraki yazılarımda ise genel bilgilere dayalı tercihlerinizde yararlı olabilecek konulara değineceğim sorularınızı aşağıdaki maile atabilrsiniz.ALLAH hayırlı bir tercih dönemi geçirmenizi ve hakkınızda hayırlı okullara hepinizin atanmasını nasip etsin.
Konular
- Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
- Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
- Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
- Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
- Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
- Hangi kurumlar kapatılacak?
- Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
- Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
- Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
- Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
- İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
- Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
- Devlette de CEO dönemi başlıyor
- Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
- Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
- Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
- Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
- Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
- İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
- Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
- Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
- Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
- Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
- Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
- Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
- Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
- Seçmen sorgulama mobil uygulama indir