Öğretmenlik Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar



Tercih yaparken yani okulları araştırırken bazı önemli bilgiler gerekli olacak öğretmen adaylarına.Okulların neye göre tercihlere açıldığını,ve okulların hangi şartlara göre ayırdıklarını bilmek gerekiyor.Tercihlerde nasıl bir yol izlenmesi gerekir ,bu hususlara atama dönemi içinde makalelerim ile sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Öncelikle Okulların bulunduğu yerleşim alanları ile ilgili terimleri bilmemiz gerekiyor ki bu terimlere vakıf olduktan sonra araştırdığımız okulların sahip oldukları “meb terimlerince” yorumlanması ve tercihlere eklenmesi gerekir.O yüzden aşağıdaki her terim ve özelliği sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim…

Görev yeri: Görevin yapıldığı eğitim kurumu,(yani okulu temsil eder)

Yerleşim yeri: Hizmet bölgelerinde görevin yapıldığı eğitim kurumunun(okulun) da bulunduğu birbirinden ayrı olarak ilçe teşkilatı bulunmayan illerin merkezleri ve ilçeleri, belde ve köyleri ile diğer ilçe, belde ve köy sınırları içinde kalan yerleri gösterir( mesela Şanlıurfa Ceylanpınar ilçesi bir yerleşim yeridir ceylan köyü de ayrı bir yerleşim yeridir.)

Not: her bir köy ayrı bir yerleşim yeri olarak kabul ediliyor o yüzden birbirine yakın iki köy arasında bile farklılıklar olabilir.Şartları farklı olabilir ve bu yüzden milli eğitim bakanlığı tarafından her okul ayrı ayrı tespit edilip ayrı ayrı işleme alınmıştır.Yani Okulların hizmet puanları farklı olabilir aynı ilçede bir köy okulu doğu görevi olabilirken hemen yanındaki diğer köy okulu ise doğu görevi olmayabilir

Hizmet bölgesi: Coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden birbirine benzerlik gösteren yerleri tanımlar. Yani bir ilin hangi hizmet bölgesine girdiği;

* ulaşım şartları
* Coğrafi durum
* ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi

Gibi özelliklere göre belirlenip hizmet gereklerinin karşılanması yönünden birbirine benzerlik gösteren iller gruplandırılarak Türkiyedeki İller 3 hizmet bölgesine ayrılmıştır.Mesela Mardin ili 3. Hizmet bölgesinde Muğla ise 1. Hizmet bölgesindedir.


Not :zorunlu hizmet sadece doğuda yapılmaz mesela Diyarbakır’da zorunlu hizmet sayılmayan yerler bulunmaktadır ve İzmir’de de zorunlu hizmet olarak gecen okullar vardır.

**Genel anlamda doğu görevi doğuda yapılır algısı yanlıştır, doğuda doğu görevi olmayan okulla karşılaştığınız gibi batıda da doğu görevi sayılan okullarla karşılaşabilirsiniz


Hizmet alanı: Ülke genelindeki il ve ilçelerin

*ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi,
* ulaşım şartları
*il veya ilçeye okulun uzaklığı ve bulunduğu yerin coğrafik koşulları
*hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerliklerine göre buralardaki eğitim kurumlarının gruplandırılmasıyla oluşturulan alanları kastetmektedir,her bir okul kendi başına bulunduğu ile göre 6 hizmet alanlarından birinde bulunmaktadır.

Hizmet süresi: Değerlendirmeye esas alınan çalışma süresinin başlangıç tarihinden itibaren geçen süreyi,


Hizmet Puanı: Öğretmenin görev yaptığı her hizmet alanı için Yönetmelikle belirlenen puanın o hizmet alanındaki çalışma süresi ile çarpımı sonucu elde edilen değeri,(yani çalıştığınız süre içinde kurum için belirlenen, çalıştığınız süre için sayısal değer)


Hizmet alanları ve hizmet puanı

(1) Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır.

(2) Bu hizmet alanlarına giren eğitim kurumları ve hizmet puanları EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine belirlenmiştir.

(3) Bu hizmet alanlarının

1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında kalan okulları yani zorunlu görevden sayılmayan okulları,

4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü olan okullardır.

(4) Okulların hizmet bölge ve alanlarındaki hizmet puanları

a) Birinci Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 10,
2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 11,
3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 12,
4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,
5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 16,
6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,


b) İkinci Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 12,
2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 13,
3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,
4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,
5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 20,
6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 22,


c) Üçüncü Hizmet Bölgesi illerin;

1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,
2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 16,
3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,
4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 22,
5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 26,
6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 30
puan verilir.

Ayrıca Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için ayrıca bayan öğretmenlere on puan, erkek öğretmenlere altı puan eklenir.


Zorunlu çalışma süresi:Hizmet bölgeleri itibarıyla zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında zorunlu olarak çalışılması öngörülen süreyi

yani burası çok önemli göreve başladığınız kurum hangi bölgede olursa olsun 4. Alan 5. Alan ve 6. Alan olan bir okul ise zorunlu çalışma süresinden sayılır1-2 ve 3. Alan okullar da gecen göreviniz zorunlu hizmet görevinden sayılmaz)

Yani Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları: öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda oldukları hizmet bölgelerine göre 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı hizmet alanlarını, ifade eder.

Yorum: Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı gibi Afyon’daki bozan okulu batıdaki 1. Hizmet bölgesinde yer almasına rağmen 4. Hizmet alanı olarak belirlendiği için batıda zorunlu hizmet kapsamına girmektedir ve zorunlu hizmet süresi 7 yıl olarak gözükmektedir. Diğer bir yandan her ne kadar Diyarbakır güneydoğu ili olmasına rağmen Yenişehir’deki kız teknik ve meslek lisesi 1. Alan olarak belirlendiği için zorunlu hizmet kapsamında sayılmamıştır, bundan ötürü de zorunlu hizmet süresi “o”(sıfır) olarak gözükmektedir.(Zorunlu hizmet ile ilgili ayrı bir değerlendirme yapacağım)

Başvuruların Onaylatılması; başvurunun yapıldığı gün ya da en çok bir sonraki gün mesai saatleri içinde başvuru bürolarına onaylatılması zorunludur.Başvuru süresi içinde buna dikkat etmek gerekir. Bu süre içerisinde onaylatılmayan başvurular geçersiz sayılır. Bu durumdaki adaylar yeniden başvuru yaparak başvuru süresi içerisinde başvurularını onaylatırlar( yani onaylanmayan geçersiz olur fakat bir daha başvuru yapıp geçerli süre içinde onaylatmanız gerekir bazen adaylar istemeden onaylatamayabiliyor bu yüzden bu durumu iyi bilin)

Konular