Okullar öğretmen transferleri yapacak!
Hem özel hem de devlet okulları, dershanelerden Türkçe, matematik, fizik, kimya, coğrafya ve geometri öğretmeni transfer etmeye hazırlanıyor. Özel okullar öğretmeni sözleşmeli alacak. Devlet ise Okul Aile Birliği Yönetmeliği'ne dayanarak öğretmen kiralayacak.
Dershanelerin gelecek yıl kapanacak olması başta liseler olmak üzere hem devlet hem de özel okullarda velilerde "Sınavlara nasıl hazırlanılacak?" kaygısı yarattı. Velilerin çocuklarının öğrenim gördükleri okullara "Çocuklarımızı sınavlara nasıl hazırlayacaksınız?" sorusu ise okulların "Dershanelerden öğretmen transferi" yapmalarına yol açtı. Özellikle Türkçe, matematik, fizik, kimya, geometri, coğrafya gibi derslerin öğretmenleri transfer ediliyor.
HİZMET SATIN ALACAKLAR
Hem özel hem de devlet okullarında başlayan "dershane öğretmeni transfer sezonu"nda özel okullar transfer ettikleri öğretmenlerle "sözleşme" imzalayarak kendi kadrolarına alıyor. Ancak özel okullar gibi "öğretmen alma" yetkileri olmayan Galatasaray, Kabataş, İstanbul (Erkek) gibi liselerin velileri ise çözümü Okul Aile Birlikleri aracılığı ile buluyor. Bu veliler Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nde "hizmet satın alma" maddesine dayanarak, öğretmen kiralama yolunu tercih ediyor. Gözde okullardan birinin Okul Aile Birliği yöneticisi, "Çocuklarımızı sınavlara hazırlamamız gerekiyor. Dershane öğretmenlerinden 'hizmet' kiralayacağız. Sigorta ve vergisini biz ödeyeceğiz. Çünkü bu öğretmenler sınava hazırlama konusunda deneyimli. Okul öğretmenleri test çözdürme konusunda onlar kadar tecrübeli değiller" diyor. Bu arada köklü okulların bazıları ise mezunlarının kurduğu vakıflar aracılığı ile öğretmen alma yoluna gidecek.
YABANCILAR DA KATILDI
Yabancı özel okullar da bu "transfer" sürecinin dışında kalamıyor. Bir yabancı özel lisenin müdürü "Sınavlara hazırlık gibi bir misyonumuz yok ama veliler yoğun baskı yapıyor. Çünkü bizde sayısal dersler yabancı dilde işleniyor. Öğrenciler bu dersler için dershaneye gidiyordu. Şimdi matematik, geometri, fizik gibi sayısal dersler için dershane öğretmenleri ile sözleşme yapacağız" diyor.
ÖĞRETMEN KİRALAMAK İSTEDİLER
Okulların uygulayacağı bir başka transfer yöntemini ise bir dershane kurucusu şöyle anlatıyor: "Test, kitap gibi yayınlarla ilgili hizmet satın almanın yanı sıra okullar öğretmen de kiralamak istiyorlar. Bu taleplerine yanıt vereceğiz. Çözüm şu. Öğretmenimize A okulunda haftada 10 saat çalışma izni vereceğiz, okul da bu izinle öğretmeni çalıştıracak. Biz öğretmeni görevlendirme yoluyla göndereceğiz, okul da hizmet satın almış olacak." Dershaneden sözleşmeli öğretmen transfer eden bir okul yöneticisi ise "Bu depremi gören birçok okul geçen yıl dershaneden öğretmen almaya başladı. Seçeneğimiz yok. Veli baskı yapıyor. Bunu karşılamazsak çocukları okuldan alıp dershaneden dönüşen okullara verecekler" diyor.
16 SAAT DAHA FAZLA DERS
Bu arada okullar öğrencileri için sınavlara hazırlık takviye kurslarını hafta içi ve hafta sonu ek ders koyarak yapacak. Özellikle lise öğrencilerinin haftalık ders saatleri en az 16 saat artacak ve 51 saate çıkacak. Bir okul yöneticisi bu durumu, "Öğrenciler hafta içi okuldan sonra ve hafta sonları nasıl dershaneye gidiyorlarsa bu kez de dersleri bittikten sonra okuldan ayrılmayacak. Onlar için değişen bir şey olmayacak. Dershane yerine okullarında kurs alacaklar" diyor.
Konular
- Öğrenim şartına başvuru tarihlerinde değil sınav tarihlerinde sahip olacak memur, görevde yükselmeye başvuru yapabilir mi?
- İhraç Edilen veya Görevden Uzaklaştırılıp Tekrar Göreve Başlayan Sözleşmeli Personele Ödenecek Başarı Ücreti
- Hekimler mesleklerine neden atanamıyor?
- Mühürsüz oylar geçerli sayılacak mı?
- Bir derneğin seminerlerine katılan daire başkanı, etik ilkeleri ihlal etmiş olur mu?
- Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri hekim alımı nasıl yapılıyor?
- Kamu personelinin sicil notu neden düşürülür?
- Memura saatlik izin verilebilir mi?
- Sağlık meslek lisesi mezunlarının atamaları yapılabilecek mi?
- Emekliye bayram ikramiyesi ne zaman verilecek?
- Unvan değişikliği sınavları yargıda nasıl iptal edilir?
- Memurlar yüzde 4 zammın yanında enflasyon zammı da alabilecek mi?
- Sözleşmeli öğretmen alımında hangi alanın kadar kontenjanı var?
- İşyeri açmak isteyen esnaf ve sanatkardan istenen belgeler nelerdir?
- Hakkında soruşturma açılan memur bilgi edinme kapsamında bilgi/belge isteyebilir mi?
- GİH'teki memur mühendislik mezunu olursa bir kademe alır mı?
- İkinci dönem bilirkişilik başvuruları için açıklama
- Karşı avukat ücreti nasıl hesaplanır ve ne kadar ödenir?
- Eşler birbirleri için dedektif tutabilir mi?
- Annesi terör örgütü üyesi olan kamuya girebilir mi?
- Stephen Hawking kimdir?
- Bilirkişilikte yeni uzmanlık alanları belirlendi
- Torba tasarıda neler var?
- Kıdem tazminatı artacak mı?
- Kamu hizmeti ve özür dileme şartıyla uzlaştılar
- Yaşını beklemek için istifa eden daha sonra yeniden kamuya geri dönebilir mi?
- 5 yıl içinde talep edilmeyen tazminat hakkı yanar mı?
- Macarlar ile Türkler Akraba mı?
- Memurlara yapılan ikramiye ödemesi nasıl hesaplanır?
- Şehit ve gazi yakını memurlar için Genelge