Kamuda engelli kadroları doldurulacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak 7 bin 746 özürlünün, Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'ndaki Memur Yerleştirme Töreni'ne katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak 7 bin 746 özürlünün, Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'ndaki Memur Yerleştirme Töreni'ne katıldı.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ataması yapılan engellileri kutlarken, bugün ataması yapılamayanların da üzülmemesini istedi. Allah'ın izni ve milletin desteğiyle istihdam sürecinin devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak'' diye konuştu.
Engelli çocukların eğitim almasının önemi
İşsizlik sorununu makul seviyelere çekmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, atamayla eğitim arasındaki ilişkiye de dikkati çekti. İlan edilen 7 bin 746 kişilik kadro için Türkiye genelinde 128 bin 330 başvuru yaptığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
''Yani ilan edilen kadronun 16 katı kadar başvuru söz konusu. Bu kadrolara başvuran yaklaşık her iki lisans mezunundan birini, her 5 önlisans mezunundan birini istihdam edebileceğiz. Ama ilkokul, ortaokul ve lise mezunları arasında çok büyük bir yığılma olduğunu görüyoruz. Lise mezunu her 16 kişiden biri ancak istihdam edilebilecek. İlk ve ortaokul mezunları arasından ancak 66 kişiden biri istihdam edilebilecek. Bizim bu tablo üzerinde dikkatle durmamız, çok iyi düşünmemiz gerekiyor.''
Erdoğan, anne babalardan engelli çocukların eğitimi konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.
''Eğitimin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya devam ediyoruz''
AK Parti iktidarında engelli eğitiminin önündeki engelleri kaldıran düzenlemeler yaptıklarını, özel eğitimden faydalanabilmek için gereken özür oranını düşürdüklerini ve yaş sınırını kaldırdıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 17 bin olan özel öğrenim sınıflarında eğitim gören öğrenci sayısının 2010 sonunda 40 bini aştığını bildirdi.
Kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören öğrenci sayısının 2002'de 32 bin olduğuna, 2010 sonunda 93 bine ulaştığına işaret eden Erdoğan, 2004-2005 eğitim öğretim yılı sonunda engelli öğrencilerin okullara ücretsiz taşınması uygulamasına başlandığını hatırlattı. Halen bu hizmetten 37 bin engelli öğrencinin faydalandığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
''Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek, okulun eğitimin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya devam ediyoruz. Eksiklerimiz yok mu elbette var. İnşallah bu eksikleri de süratle tek tek kaldıracağız, kaldırmaya devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de en iyi eğitim almalarını, iş piyasasında rekabette öne çıkmalarını arzu ediyoruz.''
Özürlü ifadesini kaldırılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama döneminde kanunda yer alan özürlü ifadesini kaldırarak yerine engelliler ifadesini koyacaklarını ve Özürlüler Kanunu'nu bu şekilde değiştireceklerini bildirdi.
Başbakan Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak engeliler için Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'nda düzenlenen Memur Yerleştirme Töreni'nde, geçen 10 yılda engellilerin hayat şartlarını iyileştirmek için önemli adımlar attıklarını dile getirdi.
Özürlü ifadesine karşı olduğunu, yasada böyle yazdığı için kullandığını belirten Erdoğan, ''Ama inşallah yeni parlamento döneminde bu özürlü ifadesini kaldırarak, oraya engelliler ifadesini koyup kanunu bu şekilde değiştireceğiz'' diye konuştu.
Erdoğan, Özürlüler Kanunu'nun devrim niteliğinde bir düzenleme olduğuna, kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar pek çok konuda engellilerin en tabii haklarının teslim edildiğine dikkati çekti.
''Engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları yardım veya lütuf anlayışıyla değil onların haklarını teslim etme anlayışıyla yürütüyoruz'' diyen Erdoğan, engellilerle ilgili pozitif ayrımcılık içeren kanunların Anayasa Mahkemesi engeline takılmaması için Anayasa'da değişiklik yapıldığını, böylece engellilerin haklarının teslim edilmesiyle ilgili çalışmaları anayasal güvenceye kavuşturduklarını söyledi.
Bakanlıkların yeniden yapılandırılması sürecinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bünyesinde engellilere yönelik çalışmaları koordine edecek bir genel müdürlük kurduklarını anımsatan Erdoğan, böylece engellilere yönelik politikaların daha süratli ve verimli şekilde yürütecek bir mekanizmanın oluşturulduğunu anlattı.
Hükümet olarak son 10 yılda engellilerin sorunlarının çözülmesi, haklarının teslim edilmesi, zihinlerdeki engellerin kaldırılması için çok samimi bir mücadele içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, 2002 sonu itibariyle 11 bin olan kamuda ve özel sektörde engelli kotasında bir yıl içinde istihdam edilen işçi sayısının, 2011 sonu itibariyle 38 bin 349'a yükseldiğini, yıllık kotanın yüzde 400 oranında arttığını bildirdi. Bu artışın küresel ekonomik kriz sürecinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Erdoğan, bu oranı daha da artırmak için kredi, hibe ve teşvik gibi düzenlemeler yapıldığını söyledi.
''372 bin engelliye asgari ücret kadar ödeme yapılıyor''
Başbakan Erdoğan, ''Şu anda hiçbir istihdam alanında yerleşemeyen zihinsel engelliler, akıl hastaları ve otizm tanılı kardeşlerimiz için çalışma yapıyoruz. Korumalı iş yeri olarak adlandırdığımız özel teşvikli işletmelerde bu kardeşlerimizin başarılı olabilecekleri sektörlerde çalışabilmelerini ve üretime dahil olabilmelerini de inşallah sağlayacağız'' diye konuştu.
Evde bakım ücreti uygulamasının başarılı şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan'ın, ''Bizden önce böyle bir şey var mıydı? Bunların hiçbirinin aklından böyle bir şey geçiyor muydu? Hayır'' sözleri alkışlarla karşılandı.
Aylık bir asgari ücret tutarında ödeme yapılan engelli sayısının bugün itibariyle 372 bin kişiye yükseldiğini, özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sağlanan engelli sayısının bugün itibariyle 8 bine, bu hizmet için ödenen aylık tutarın 11 milyon liraya ulaştığını bildiren Erdoğan, başvuranlar içinde bakım hizmeti almak için sıra bekleyen bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, evde bakım yapanlarla engellilerin anne ve babaları için eğitim hizmeti uygulaması üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.
Engellilerin sosyal hayata uyum sağlamaları, her türlü haktan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için sokakların, toplu taşıma araçlarının, kamu ve belediye hizmet binalarının yeniden düzenlendiğini vurgulayan Erdoğan, ''Burada bir eksiğimiz var, tüm belediyelerimizle birlikte 3 yıllık bir süre koyduk, üç yıl içerisinde belediyelerimizin de bütün otobüslerinde, minibüslerde vesaire bu düzenlemeyi yapmak suretiyle engelli kardeşlerimizin bu ulaşımdan da istifadesini artıracağız'' dedi.
''Engelli kardeşim kader mahkumu olarak görülemeyecek''
İnsanı esas aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bizim için esas olan candır. Biz insanların kimliğine bakmayız. Diline, inancına, etnik kökenine, fiziki görünümüne asla ve asla bakmayız. Nefes alıp veren herkes taa ana karnındaki ceninden başlamak üzere her can, her insan bizim için birinci sınıf vatandaştır. Bize Yaradan'ın emanetidir.
Biz Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun manevi mimarlarının Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' tavsiyesini siyasetin ve idarenin merkezi olarak kabul ediyoruz. Aynı şekilde Yunus Emre'nin 'Yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü' sözünü kendimize rehber ediniyoruz. Bu ülkede hiç kimsenin, hiçbir bireyin, hiçbir ferdin kendisini yalnız, ötelenmiş, itilmiş, dışlanmış hissetmesine, ayrımcılığa maruz kalmasına biz bilerek rıza göstermeyiz, gösteremeyiz. Şu anda biz on yılların, yüz yılların tortulaşmış sorunlarını çözmenin mücadelesi içindeyiz.''
Bunun zaman aldığını, kararlılık ve sabır gerektirdiğini söyleyen Erdoğan, tüm bu sorunları en ideal şekilde çözeceklerini, 75 milyon için daha mutlu, huzurlu ve yaşanabilir bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan, ''Benim engelli kardeşim bir kader mahkumu olarak görülemez, görülemeyecek'' dedi.
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi'ne giren görme engelli bir öğretmenin törende yaptığı konuşmayı anımsatan Erdoğan, bu öğretmenin hayata katıldığını ve yeni nesilleri geleceğe hazırladığını belirtti. Erdoğan, ''Demek ki oluyor, bundan sonra da inşallah olacak. Bütün mesele azmin, inancın, kararlılığın önünde hiçbir şey dayanmaz. Ben bugün kura çekimiyle görev yerleri belli olacak tüm kardeşlerime bir kez daha başarılar diliyorum. Yeni işleri, yeni hayatları hepsi için hayırlı olsun'' diye konuştu.
Üniversiteye ayakta gitmek istiyor
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından salona girişinde kendisine şiir okuyan engelli Büşra Aydar'ı sahneye davet etti. Görevlilerin yardımıyla sahneye çıkan Aydar, kendisi için bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü söyledi.
''Benim için Başbakanımıza şiir okumak bir hayaldi'' diyen Aydar, okuma yazmayı okula gitmeden annesinden öğrendiğini belirtti. 19 yaşındaki Aydar, ilkokul, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini ifade ederek, ''Hor görme'' isimli şiirini okudu. ''Şiir hayranı bir başbakan olarak şiirimi nasıl buldunuz'' diye soran Aydar'a Başbakan Erdoğan, ''Şiir okumada beni solladı, beni geçti. Onun için ben de şiir okuyuşuna hayran oldum. Ondan dolayı kendisini özellikle tebrik ediyorum'' diye yanıt verdi.
Salona girişinde Büşra'nın babasının kızının ameliyatıyla ilgili kendisine bilgi aktardığını belirten Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a hitaben ''Ameliyatıyla ilgili de Sağlık Bakanım sen özellikle ilgileneceksin. Onu sana emanet ediyorum'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine Aydar, ''İstediğim iki şey var. Ayakta durup, okumak. Ben hiç sıra nedir bilmedim. Okulu dışarıdan bitirdim. Üniversiteyi ayakta okumak istiyorum'' diye konuştu.
Bunun üzerine Erdoğan, ''İşte hayat dolu. Azmi var, kararlılığı var. Üniversiteye geldi dayandı. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz'' ifadelerini kullandı.
Aydar'ın ''Sayın Başbakanım bu kadar şeye rağmen nasıl dimdik ayakta duruyorsunuz'' sorusuna karşılık da Erdoğan, ''Sizin dualarınızla'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan daha sonra sınavda en yüksek puanı alan ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu üçer engelli memur adayına ödül verdi ve görevlendirildikleri kurumları açıkladı. Erdoğan, bilgisayardan ilk kura çekimini de gerçekleştirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak 7 bin 746 özürlünün, Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'ndaki Memur Yerleştirme Töreni'ne katıldı.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ataması yapılan engellileri kutlarken, bugün ataması yapılamayanların da üzülmemesini istedi. Allah'ın izni ve milletin desteğiyle istihdam sürecinin devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak'' diye konuştu.
Engelli çocukların eğitim almasının önemi
İşsizlik sorununu makul seviyelere çekmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, atamayla eğitim arasındaki ilişkiye de dikkati çekti. İlan edilen 7 bin 746 kişilik kadro için Türkiye genelinde 128 bin 330 başvuru yaptığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
''Yani ilan edilen kadronun 16 katı kadar başvuru söz konusu. Bu kadrolara başvuran yaklaşık her iki lisans mezunundan birini, her 5 önlisans mezunundan birini istihdam edebileceğiz. Ama ilkokul, ortaokul ve lise mezunları arasında çok büyük bir yığılma olduğunu görüyoruz. Lise mezunu her 16 kişiden biri ancak istihdam edilebilecek. İlk ve ortaokul mezunları arasından ancak 66 kişiden biri istihdam edilebilecek. Bizim bu tablo üzerinde dikkatle durmamız, çok iyi düşünmemiz gerekiyor.''
Erdoğan, anne babalardan engelli çocukların eğitimi konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.
''Eğitimin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya devam ediyoruz''
AK Parti iktidarında engelli eğitiminin önündeki engelleri kaldıran düzenlemeler yaptıklarını, özel eğitimden faydalanabilmek için gereken özür oranını düşürdüklerini ve yaş sınırını kaldırdıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 17 bin olan özel öğrenim sınıflarında eğitim gören öğrenci sayısının 2010 sonunda 40 bini aştığını bildirdi.
Kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören öğrenci sayısının 2002'de 32 bin olduğuna, 2010 sonunda 93 bine ulaştığına işaret eden Erdoğan, 2004-2005 eğitim öğretim yılı sonunda engelli öğrencilerin okullara ücretsiz taşınması uygulamasına başlandığını hatırlattı. Halen bu hizmetten 37 bin engelli öğrencinin faydalandığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
''Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek, okulun eğitimin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya devam ediyoruz. Eksiklerimiz yok mu elbette var. İnşallah bu eksikleri de süratle tek tek kaldıracağız, kaldırmaya devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimizin de en iyi eğitim almalarını, iş piyasasında rekabette öne çıkmalarını arzu ediyoruz.''
Özürlü ifadesini kaldırılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama döneminde kanunda yer alan özürlü ifadesini kaldırarak yerine engelliler ifadesini koyacaklarını ve Özürlüler Kanunu'nu bu şekilde değiştireceklerini bildirdi.
Başbakan Erdoğan, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ataması yapılacak engeliler için Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'nda düzenlenen Memur Yerleştirme Töreni'nde, geçen 10 yılda engellilerin hayat şartlarını iyileştirmek için önemli adımlar attıklarını dile getirdi.
Özürlü ifadesine karşı olduğunu, yasada böyle yazdığı için kullandığını belirten Erdoğan, ''Ama inşallah yeni parlamento döneminde bu özürlü ifadesini kaldırarak, oraya engelliler ifadesini koyup kanunu bu şekilde değiştireceğiz'' diye konuştu.
Erdoğan, Özürlüler Kanunu'nun devrim niteliğinde bir düzenleme olduğuna, kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar pek çok konuda engellilerin en tabii haklarının teslim edildiğine dikkati çekti.
''Engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları yardım veya lütuf anlayışıyla değil onların haklarını teslim etme anlayışıyla yürütüyoruz'' diyen Erdoğan, engellilerle ilgili pozitif ayrımcılık içeren kanunların Anayasa Mahkemesi engeline takılmaması için Anayasa'da değişiklik yapıldığını, böylece engellilerin haklarının teslim edilmesiyle ilgili çalışmaları anayasal güvenceye kavuşturduklarını söyledi.
Bakanlıkların yeniden yapılandırılması sürecinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bünyesinde engellilere yönelik çalışmaları koordine edecek bir genel müdürlük kurduklarını anımsatan Erdoğan, böylece engellilere yönelik politikaların daha süratli ve verimli şekilde yürütecek bir mekanizmanın oluşturulduğunu anlattı.
Hükümet olarak son 10 yılda engellilerin sorunlarının çözülmesi, haklarının teslim edilmesi, zihinlerdeki engellerin kaldırılması için çok samimi bir mücadele içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, 2002 sonu itibariyle 11 bin olan kamuda ve özel sektörde engelli kotasında bir yıl içinde istihdam edilen işçi sayısının, 2011 sonu itibariyle 38 bin 349'a yükseldiğini, yıllık kotanın yüzde 400 oranında arttığını bildirdi. Bu artışın küresel ekonomik kriz sürecinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Erdoğan, bu oranı daha da artırmak için kredi, hibe ve teşvik gibi düzenlemeler yapıldığını söyledi.
''372 bin engelliye asgari ücret kadar ödeme yapılıyor''
Başbakan Erdoğan, ''Şu anda hiçbir istihdam alanında yerleşemeyen zihinsel engelliler, akıl hastaları ve otizm tanılı kardeşlerimiz için çalışma yapıyoruz. Korumalı iş yeri olarak adlandırdığımız özel teşvikli işletmelerde bu kardeşlerimizin başarılı olabilecekleri sektörlerde çalışabilmelerini ve üretime dahil olabilmelerini de inşallah sağlayacağız'' diye konuştu.
Evde bakım ücreti uygulamasının başarılı şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan'ın, ''Bizden önce böyle bir şey var mıydı? Bunların hiçbirinin aklından böyle bir şey geçiyor muydu? Hayır'' sözleri alkışlarla karşılandı.
Aylık bir asgari ücret tutarında ödeme yapılan engelli sayısının bugün itibariyle 372 bin kişiye yükseldiğini, özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sağlanan engelli sayısının bugün itibariyle 8 bine, bu hizmet için ödenen aylık tutarın 11 milyon liraya ulaştığını bildiren Erdoğan, başvuranlar içinde bakım hizmeti almak için sıra bekleyen bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, evde bakım yapanlarla engellilerin anne ve babaları için eğitim hizmeti uygulaması üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.
Engellilerin sosyal hayata uyum sağlamaları, her türlü haktan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için sokakların, toplu taşıma araçlarının, kamu ve belediye hizmet binalarının yeniden düzenlendiğini vurgulayan Erdoğan, ''Burada bir eksiğimiz var, tüm belediyelerimizle birlikte 3 yıllık bir süre koyduk, üç yıl içerisinde belediyelerimizin de bütün otobüslerinde, minibüslerde vesaire bu düzenlemeyi yapmak suretiyle engelli kardeşlerimizin bu ulaşımdan da istifadesini artıracağız'' dedi.
''Engelli kardeşim kader mahkumu olarak görülemeyecek''
İnsanı esas aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bizim için esas olan candır. Biz insanların kimliğine bakmayız. Diline, inancına, etnik kökenine, fiziki görünümüne asla ve asla bakmayız. Nefes alıp veren herkes taa ana karnındaki ceninden başlamak üzere her can, her insan bizim için birinci sınıf vatandaştır. Bize Yaradan'ın emanetidir.
Biz Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun manevi mimarlarının Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' tavsiyesini siyasetin ve idarenin merkezi olarak kabul ediyoruz. Aynı şekilde Yunus Emre'nin 'Yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü' sözünü kendimize rehber ediniyoruz. Bu ülkede hiç kimsenin, hiçbir bireyin, hiçbir ferdin kendisini yalnız, ötelenmiş, itilmiş, dışlanmış hissetmesine, ayrımcılığa maruz kalmasına biz bilerek rıza göstermeyiz, gösteremeyiz. Şu anda biz on yılların, yüz yılların tortulaşmış sorunlarını çözmenin mücadelesi içindeyiz.''
Bunun zaman aldığını, kararlılık ve sabır gerektirdiğini söyleyen Erdoğan, tüm bu sorunları en ideal şekilde çözeceklerini, 75 milyon için daha mutlu, huzurlu ve yaşanabilir bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan, ''Benim engelli kardeşim bir kader mahkumu olarak görülemez, görülemeyecek'' dedi.
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi'ne giren görme engelli bir öğretmenin törende yaptığı konuşmayı anımsatan Erdoğan, bu öğretmenin hayata katıldığını ve yeni nesilleri geleceğe hazırladığını belirtti. Erdoğan, ''Demek ki oluyor, bundan sonra da inşallah olacak. Bütün mesele azmin, inancın, kararlılığın önünde hiçbir şey dayanmaz. Ben bugün kura çekimiyle görev yerleri belli olacak tüm kardeşlerime bir kez daha başarılar diliyorum. Yeni işleri, yeni hayatları hepsi için hayırlı olsun'' diye konuştu.
Üniversiteye ayakta gitmek istiyor
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından salona girişinde kendisine şiir okuyan engelli Büşra Aydar'ı sahneye davet etti. Görevlilerin yardımıyla sahneye çıkan Aydar, kendisi için bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü söyledi.
''Benim için Başbakanımıza şiir okumak bir hayaldi'' diyen Aydar, okuma yazmayı okula gitmeden annesinden öğrendiğini belirtti. 19 yaşındaki Aydar, ilkokul, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini ifade ederek, ''Hor görme'' isimli şiirini okudu. ''Şiir hayranı bir başbakan olarak şiirimi nasıl buldunuz'' diye soran Aydar'a Başbakan Erdoğan, ''Şiir okumada beni solladı, beni geçti. Onun için ben de şiir okuyuşuna hayran oldum. Ondan dolayı kendisini özellikle tebrik ediyorum'' diye yanıt verdi.
Salona girişinde Büşra'nın babasının kızının ameliyatıyla ilgili kendisine bilgi aktardığını belirten Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a hitaben ''Ameliyatıyla ilgili de Sağlık Bakanım sen özellikle ilgileneceksin. Onu sana emanet ediyorum'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine Aydar, ''İstediğim iki şey var. Ayakta durup, okumak. Ben hiç sıra nedir bilmedim. Okulu dışarıdan bitirdim. Üniversiteyi ayakta okumak istiyorum'' diye konuştu.
Bunun üzerine Erdoğan, ''İşte hayat dolu. Azmi var, kararlılığı var. Üniversiteye geldi dayandı. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz'' ifadelerini kullandı.
Aydar'ın ''Sayın Başbakanım bu kadar şeye rağmen nasıl dimdik ayakta duruyorsunuz'' sorusuna karşılık da Erdoğan, ''Sizin dualarınızla'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan daha sonra sınavda en yüksek puanı alan ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu üçer engelli memur adayına ödül verdi ve görevlendirildikleri kurumları açıkladı. Erdoğan, bilgisayardan ilk kura çekimini de gerçekleştirdi.
Konular
- 2018 yılı Finansman Programı'nda personelle ilgili neler değişti?
- Görevine iade olanlara mali ve sosyal hakları ödenecek mi?
- Vakıf Üniversitesi rektörlerine de atama sistemi
- İhraç edilenler peşin ödenen maaşları iade edecek mi?
- 676 sayılı KHK'da personelle ilgili getirilen değişiklikler
- TİGEM, MKEK ve TTK kurumsal sınavla personel alacak
- Orman genel müdürlüğüne memur alımı nasıl yapılacak?
- Tüm çalışanları sevindirecek yıllık izin kararı
- Naklen atama yoluyla öğretmen alımı için hangi şartlar gerekiyor?
- 4/B sözleşmeli öğretmenin mali hakları
- Kamu personeli reformu çalışmaları devam edecek
- Memurlar yeni yılda ne kadar zam alacak?
- Bilirkişilik Kanunu Tasarısı neleri içeriyor?
- 29 Ekim öncesinde işe başlamış olan 4/B'li sağlık personeli de kadroya geçebilecek mi?
- Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi?
- KPSS 2018/7 Tercih Sonuçları Açıklandı
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedir?
- Memur kanunu değişecek mi?
- Hangi memurlar sendikalara üye olamaz?
- Yeni öğretmen atamaları nasıl olacak?
- Hukuk mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
- Makam tazminatı hakkında en çok merak edilenler
- Devlet memuru aylıksız izinde avukatlık stajı yapabilir mi?
- Şubat'ta atanan öğretmenler yer değiştirebilir mi?
- Yeni Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği yayımlandı
- Dışişleri Bakanlığı memur alımı şartları nelerdir?
- MEB görevde yükselme ek atama başvurusu ne zaman?
- Kamu personel sistemi çalıştayı raporu yayımlandı
- Ek mal bildiriminin hesabında taşınır eşyalar ayrı ayrı mı değerlendirilir?
- İmam ve Müezzinler, hangi kriterlere göre nakil oluyor?