2018 Şubat Ataması Kontenjanları Belli Oldu mu?



2017 yılında ataması yapılan binlerce öğretmenin ardından bir o kadar daha öğretmen atanmayı bekliyor. Öğretmen atama konusunda hükumetten birçok bakanlık açıklamada bulundu. Atamaların sahibi olan Milli Eğitim Bakanının yanı sıra Maliye Bakanı, son olarak da Kültür ve Turizm Bakanı da öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

2018 Öğretmen atamalarıyla ilgili son açıklama Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’tan geldi. TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, 2018 yılında 20 bin öğretmen ataması yapılacağını hatırlattı. 695 Sayılı KHK ve 696 Sayılı KHK'nın 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım, “2018’de devletin verdiği hizmetlerin daha kaliteli, daha eksiksiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için Sağlık Bakanlığı’na 36 bin, Milli Eğitim Bakanlığı’na 20 bin, Adalet Bakanlığı’na 15 bin, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 9 bin 500, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 10 bin 900, üniversitelerimize 4 bin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na 2 bin ve üniversite hastanelerine 7 bin yeni personel alınacak. Böylece bütün kurumlarımızda 110 bin yeni memur alımı gerçekleştirilecek.” dedi. MEB, içinde bulunduğumuz günlerde alan değişikliği ile ilgili süreci işletiyor. Alan değişikliği 2 Şubat 2018 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra 5 Şubat 2018 itibariyle yaklaşık 10 gün içerisinde alan değişikliği sonrasında büyük ihtimalle norm güncellemesi yapılacak.

Norm güncellemesi yapıldıktan sonra muhtemelen 19-28 Şubat 2018 tarihleri arasında 20 bin öğretmen atamasına dair duyuru, kılavuz ve kılavuzun içerisinde branş bazında kontenjanlar yer alacak. Kesin olan şu ki, duyuru şubat ayı bitmeden yayınlanacak. Çünkü bakan Yılmaz'ın bu konuda açıklamaları var. 2018 yılında 20 bin öğretmen ataması yapılacağını belirterek, "AK Parti iktidarlarında 561 bin 451 öğretmen ataması yapıldı. Gönlümüz arzu eder, hiçbir öğretmen adayı arkadaşımız açıkta kalmasın ama Türkiye'nin imkanları açısından bunun oldukça zor olduğunu biliyoruz" demişti. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Milli Eğitim Bakanlığında son verilere göre en çok ihtiyaç olan branşlar açıklamıştı. Şubat ataması branş dağılımı bu açıklamalara göre tahmin etmek zor olmasada Milli Eğitim Bakanlığı Şubat ataması verilerini sizler için derledik. İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, TBMM'de yaptığı konuşmasında, öğretmen atamalarındaki mülakat sistemine ve sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyetine değinmişti. Sayın Erdem ayrıca, '80 bin açık varken en azından bunun yarısı kadar yani 40 bin öğretmen alımı yapın ki bu gençlik işsizlikten ve mesleğini yapamamaktan kurtulsun.' demişti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yapılan açıklamada en çok ihtiyaç duyulan branşların listesi şöyleydi:

Özel eğitim öğretmenliği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği İngilizce öğretmenliği (13 bin İngilizce öğretmeni ihtiyacı bulunuyor) İlköğretim ve matematik öğretmenliği Rehberlik öğretmenliği Türkçe öğretmenliği Fen bilimleri öğretmenliği Beden eğitim öğretmenliği Okul öncesi öğretmenliği Sınıf öğretmenliği öğretmenliği

Teşekkür ederim Sayın Başkan. Değerli milletvekilleri, 506 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 4’üncü maddesi üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubum adına söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisi saygılarımla selamlıyorum. Milletimizin geciktirilmiş sosyal sorunlarıyla ilgili mücadelenin yürütülmesi ve bu geciktirilmiş sorunların çözüme kavuşturulması yönündeydi. Ki burada benim ilk başta aklıma Türk milleti, Türk milletinin yanında Türk gençliği geliyor ve burada eğitim sistemi ve eğitim sistemindeki eksiklikler, bilhassa öğretmenlerimizin beklentileri gelmektedir, öğretmen atamaları gelmektedir, mülakat sistemi gelmektedir, mülakat sisteminin adaletsizliği gelmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerimizle ilgili bir sistem getirildi ancak sözleşmeli öğretmenlerimizle ilgili, iki eş birbirlerinden ayrı yerlerde görev yaptıkları için aile bütünlüğü noktasında büyük bir sıkıntı oluşmuştur ve çocuklarından ayrı yaşamak zorundalar, bu anlamda büyük bir sıkıntı oluşmakta. Bir ara formülle oradaki sıkıntı giderilebilir diye düşünüyorum. Onun dışında, üç tane mektup var elimde, bunlardan bir tanesini okuyacağım. “Her gün okulun yanından geçip gidiyoruz; ömür de gidiyor, en canlı, en güçlü, en hevesli olduğumuz zamanlar gidiyor. Umutlarımızla beraber mücadele edecek, hakkımızı sonuna kadar savunacak vicdanlarınıza sesleniyoruz.” diyor öğretmenlerimiz. Atama sayısıyla ilgili Bakanlığın yaptığı açıklama, 100 bin civarında, aslında “81 bin açık var.” dendi, şubat ayında 20 bin civarında bir alım yapılacak. Öğretmenlerimiz bu değerlendirmeyi yaparken bilhassa şunun üzerinde durmakta: 80 bin açık varken en azından bunun yarısı kadar yani 40 bin öğretmen alımı yapın ki bu gençlik işsizlikten ve mesleğini yapamamaktan kurtulsun.

Değerli milletvekilleri, Mersin Milletvekilimiz Sayın Baki Şimşek’in de burada kürsüye taşıdığı ve çok önemli bir konu olan, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimizle ilgili bir ihtisaslaşma ve ihtisaslaşmadan sonra bölümün kapanması söz konusuydu. Bölüm kapandı ancak 9 bin mezunu var, 200 daha mezun verecek önümüzdeki seneye kadar. Ancak bu arkadaşlarımızın tamamı şu an kendi bölümlerinde atama görmemekteler. Burada şöyle bir yanlış anlaşılma olmasın, ilahiyat fakültesi mezunu arkadaşlarımıza da “Onlar atanmasın” demiyoruz. Buradaki talep şu şekilde: Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine açılacak olan kontenjanda, o branşlarda dört yıl pedagojik formasyon da görmüş olmaları hasebiyle, öğretmenlik mesleğini doğru icra edecekleri noktasında öncelik tanınmalı, öncelik tanındıktan sonra diğer alanlarda bir ihtisastan bir atama yapılacaksa bu atamanın gerçekleştirilmesi söz konusu olabilir. En son ataması yapılan 20 bin öğretmenin ardından henüz atanamamış ve atama bekleyen öğretmen adayları, yeni yapılacak öğretmen ataması haberini bekliyordu. Umutlarını bir sonraki atamaya bağlayan öğretmenleri heyecanlandıran açıklama Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan gelmişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) çıkacak bütçeye göre öğretmen atamasının 2018 yılında yapılacağını söylemişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a 10 bin ek öğretmen ataması sözü hatırlatıldı ve ek atama olup olmayacağı soruldu. Bakan Yılmaz yapılacak atamalar hakkında bilgi vermişti. Binlerce öğretmen adayı ek öğretmen ataması duyurusu beklerken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 27.11.2017 tarihinde katıldığı TRT Haber canlı yayınında öğretmen atamaları hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Bakan İsmet Yılmaz son yıllarda yapılan öğretmen atamalarının istatistiki verilerini paylaşırken, Şubat 2018 öğretmen ataması, engelli öğretmen ataması, milli sporcu öğretmen ataması hakkında da bilgi vermişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, son olarak "Kaliteli eğitim vermek için 580 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirdik. Önümüzdeki şubat ayında ilana çıkıyoruz, 20 bin öğretmeni daha alacağız. Toplam öğretmen sayımız şu anda 904 bin. 20 bini daha aldığımızda 924 bin öğretmenimiz olacak. Özel okullarda da öğretmenlerimiz var, Türkiye´de toplam bir milyona yakın öğretmenimiz, 18 milyona yakın öğrencimiz var. 7 milyon 700 binin üzerinde de yüksek öğretime gidenler var. Toplam 25 milyon yapar.'' şeklinde bir açıklama yaptı.

SON DÖNEMDE YAPILAN ÖĞRETMEN ATAMA SAYILARI

2003 yılında 22 bin, 2004 yılında 19 bin, 2005 yılında 20 bin öğretmen ataması yapıldığın hatırlatan Bakan Yılmaz, geçen yıl da 22 bin öğretmenin MEB personel camiasına dahil edildiğini belirtti. 2006 yılında 50 bin, 2007 yılında 45 bin, 2008 yılında 40 bin, 2009 yılında 30 bin, 2010 yılında 40 bin, 2012 yılında 56 bin, 2013 yılında 41 bin, 2014 yılında 50 bin, 2015 yılında 52 bin, 2016 yılında 49 bin, geçen yılda 22 bin öğretmen alındığını açıkladı. 2018 yılında da 20 bin öğretmen atamasının yapılacağını ifade eden Bakan İsmet Yılmaz o 10 bin öğretmen kontenjanının da şubat 2018’e kaydırıldığını belirtti.Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy’un bu açıklamalarından dolayı söz almış ve sözleşmeli öğretmenlerin eş özrü yer değiştirme atamaları ile ilgili bilgi vermişti. Bakan Yılmaz açıklamasında yüz kişiye yakın sözleşmeli öğretmenin aile bütünlüğü için talepte bulunduğunu belirtirken bu 100 öğretmen için taleplerin karşılanacağını bu hafta içerisinde öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanacağını açıklamıştı. MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy tarafından meclis gündemine taşınan sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü ile ilgili hususu Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz değerlendirmiş ve konuyla ilgili açıklamada bulunmuştu. MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy kişilerin aile bütünlüğünün korunmasının anayasa kapsamında olduğunu hatırlatarak kamu kurumlarında çalışan öğretmenler, MEB personelleri, kamu personelleri için aile bütünlüğünün önemli bir yere sahip olduğuna işaret etmişti. Kamu kurumlarında aile bütünlüğünün sağlanması adına kurumların eş durumu mazeretine bağlı olarak atamalar yaptığını belirten Ersoy sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu yer değiştirme işlemlerinin yapılmamasından dolayı mağduriyetler yaşandığını ifade etmişti. Bakan Yılmaz ayrıca atama bekleyen öğretmenlere müjdeyi vererek," Geçen yıl 50 bin öğretmenin atmasını yaptık. Bu yıl 20 bin yaptık. Gelecek yıl da talebimizi sunacağız ve bütçenin durumuna göre izin verecekler. 2018 yılında 20 bine yakın öğretmenin atamasını yapacağız. " demişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıllarda da bütün gayretimizle bu norm açığını kapatacağız. Yıllar itibarıyla öğretmen açığında hızlı bir azalma var ama ilave olarak kalan kısımla ilgili de çalışmalar yapacağız." dedi.

Konular

Yeni sistemde nasıl oy verilecek?
Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
MSB'den e Devlet Sefer görev sorgulama hizmeti nasıl kullanılıyor?
Öğrenim şartına başvuru tarihlerinde değil sınav tarihlerinde sahip olacak memur, görevde yükselmeye başvuru yapabilir mi?
İhraç Edilen veya Görevden Uzaklaştırılıp Tekrar Göreve Başlayan Sözleşmeli Personele Ödenecek Başarı Ücreti
Hekimler mesleklerine neden atanamıyor?
Mühürsüz oylar geçerli sayılacak mı?
Bir derneğin seminerlerine katılan daire başkanı, etik ilkeleri ihlal etmiş olur mu?
Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri hekim alımı nasıl yapılıyor?
Kamu personelinin sicil notu neden düşürülür?
Memura saatlik izin verilebilir mi?
Sağlık meslek lisesi mezunlarının atamaları yapılabilecek mi?
Emekliye bayram ikramiyesi ne zaman verilecek?
Unvan değişikliği sınavları yargıda nasıl iptal edilir?
Memurlar yüzde 4 zammın yanında enflasyon zammı da alabilecek mi?
Sözleşmeli öğretmen alımında hangi alanın kadar kontenjanı var?
İşyeri açmak isteyen esnaf ve sanatkardan istenen belgeler nelerdir?
Hakkında soruşturma açılan memur bilgi edinme kapsamında bilgi/belge isteyebilir mi?
GİH'teki memur mühendislik mezunu olursa bir kademe alır mı?
İkinci dönem bilirkişilik başvuruları için açıklama
Karşı avukat ücreti nasıl hesaplanır ve ne kadar ödenir?
Eşler birbirleri için dedektif tutabilir mi?
Annesi terör örgütü üyesi olan kamuya girebilir mi?
Stephen Hawking kimdir?
Bilirkişilikte yeni uzmanlık alanları belirlendi
Torba tasarıda neler var?
Kıdem tazminatı artacak mı?
Kamu hizmeti ve özür dileme şartıyla uzlaştılar
Yaşını beklemek için istifa eden daha sonra yeniden kamuya geri dönebilir mi?
5 yıl içinde talep edilmeyen tazminat hakkı yanar mı?