İl Dışı Atamalarda 3 Yıl Şartı Yok mu?



2014 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme başvurularına göre zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen okullara atanmak isteyenlerde 3 yıl şartı aranmaması ve sadece adaylığın kalkması birçok öğretmenin kafasında soru işareti belirmesine neden oldu.

İl dışı atamalarına başvurmak isteyen öğretmenlerin aklını "2014 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyurunun 1. Maddesinin b fıkrası karıştırıyor.


2014 YILI ÖĞRETMENLERİN İLLER ARASI İSTEĞE VE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN DUYURU

1- İller arası isteğe bağlı yer değiştirecek öğretmenlerden;

b) Birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlar ile başvuruların son günü itibarıyla adaylıkları kaldırılmış olanlar,
istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilir. Bu kapsamdaki öğretmenlerde bulundukları ilde 3 yıllık çalışma süresi aranmaz; bunlardan tercihlerinden herhangi birine atanamayanlar bulundukları yerde görevlerine devam edeceklerdir.





Duyurunun bu hükmü, 3 yıl şartını taşımayan öğretmenlerden bazılarını ,hem şuan zorunlu hizmet bölgesinde çalışıp yine zorunlu hizmet olan bir okula geçmek istenirse il dışına başvurma hakkına sahip olduğu düşüncesine kapılmış ,bazıları ise eşdeğer hizmet bölgesine 3 yıl şartı olmaksızın tayin isteyebileceklerini düşünüyor.Bu düşüncelere sebebiyet veren,başka bir memur sitesindeki konu ile ilgili yayınlanan haber aslında bu şekilde bir kanıya sebebiyet verecek bir içerik değil ama bu yanlış düşüncelerin oluşmasının sebebi ,bilgi eksikliği olarak görüyorum.Bu yüzden bu maddeyi ve anlamını açıklamaya çalışacağım .



Bu maddenin anlamı şu ;



· 1. -2. – 3. Hizmet alanı olan okullarda (zorunlu hizmet sayılmayan okullar) çalışan öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar ,

· Eş ve Sağlık özründen dolayı,özürleri devam ettiği sürece zorunlu hizmetleri ertelenen ve yine 1. -2. – 3. Hizmet alanı olan okullarda (zorunlu hizmet sayılmayan okullar) çalışan öğretmenler

İstemeleri halde Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen okullara (4-5-6. Hizmet alanı okullara tayin isteyebilir ve bu öğretmenlerden 3 yıl şartı aranmaz.



Öğretmen arkadaşlar ise hizmet bölgeleri ve hizmet alanlarını karıştırdıkları için bu hükmü yanlış yorumlamaktadır.Bu yüzden isterseniz zorunlu hizmet hakkında bilgilere göz atalım.



Zorunlu Hizmet Sadece Doğuda Mı Yapılır?

Türkiyede okulların hizmet puanları ve alanları belirlenirken 3 bölge ve her bölge de 6’şar alana ayrılmış durumda.Karıştırılan husus ise zorunlu hizmetin sadece Türkiyede ayrılmış bölgelerinden doğu tarafında olan okullarda yapılacağıdır.Şunu belirtmeliyim ki zorunlu hizmet sadece doğu da değil türkiyenin her il ve ilçesinde yapılabilmektedir.Ayrıca doğuda da zorunlu hizmet sayılmayan okullar bulunmaktadır.Peki ama nasıl ve bu nasıl anlaşılır?





*Türkiyedeki iller benzer özellikler bakımından 3 bölgeye


*Bölgelerde bulunan her okul da yine çevre şartları ve okulun özelliklerine göre gruplandırılarak 6 alana ayrılmıştır.


Okulların zorunlu hizmet kapsamında olup olmadığı,yukarıdaki 3 bölgede bulunup bulunmamasına göre anlaşılamaz çünkü okullar hizmet bölgelerine göre değil hizmet alanlarına göre belirlenmiş durumda.O yüzden okul ayrılmış olduğu alanlarından eğer 4.-5.-6. Alanın içinde ise ozaman zorunlu hizmet yapılacağı anlamına gelmektedir.

Örnek verecek olursak;Türkiyenin en batısında olan ve 1. Bölgede yer alan Muğla ili Milas ilçesi’nin Ortaköy ortaokulu 4. Hizmet Alan olarak belirlendiği için zorunlu hizmet kapsamında sayılır ve orda yapılan öğretmenlik süresi zorunlu hizmetten sayılır.

Diğer bir örnek ise Güney doğu anadoluda olan ve 3. Bölgede yer alan Diyarbakır Bismil ilçesi Şehit Öğretmen Emin AYDIN İlkokulu şartlar bakımından 2. Alan olarak belirlendiği için zorunlu hizmet kapsamı sayılmaz ve orda yapılan öğretmenlik süresi doğu görevi sayılmaz

Yani bir okulun coğrafik bölge bakımından doğuda olup olmaması illa doğu görevi olacak yada batı da diye doğu görevi sayılmayacak diye bir kısas yok.O yüzden okulların doğu görevi olup olmadığına bakarken Mayıs 2014 tebilğler dergisinde yayınlanan okulların listesine bakmak gerekir.Eğer okul 1.-2. Veya 3. Hizmet alanına sahipse zorunlu hizmet kapsamında değil eğer 4.-5. Veya 6. Hizmet alanında ise zorunlu hizmet kapsamında sayılır.Yani siz zorunlu hizmet olan okulda çalışmak istiyorsanız 4.-5.-6. Hizmet alanı olan okulları seçmelisiniz.Kısacası zorunlu hizmet sadece doğu da değil türkiyenin her bölgesinde her il ve ilçesinde de yapılabilir yeterki hizmet alanı bakımında 4.-5.- 6. Alanda yer alsın.


Ayrıca 2014 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru"sunun 1. maddesi (b) fıkrasının bu sene öğretmenlere verilen bir hak olmadığını hatırlatmak isterim çünkü 2013 il dışı yer değiştirme döneminde de bu hakkı MEB vermiş fakat mebbis üzerinden öğretmenlere başvuru hakkı vermemişti.Bu hatayı MEB gidermemişti de. O döneme ait haberimize bir göz atmak gerekirse:







Bu haberde , İl dışı yer değiştirme klavuzuna, zorunlu hizmet olmayan okulda görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden 3 yıl şartı aranmayacağını eklediğini ama mebbis üzerinden başvuruların alınmadığını dile getirmiştik.Yani bu sene ilk kez verilen bir hak olmadığını geçmişe giderek rahatlıkla anlayacağız.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir