Eğitim-Bir-Sen'den Zorunlu Hizmet Mağduriyetinin Giderilmesi ve Becayiş Hakkı Verilmesi İsteği

Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, zorunlu hizmet mağduriyetinin giderilmesi ve becayiş hakkı verilmesi talebinde bulundu.

06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde, 06.05.2010 tarihinden önce göreve başlayan kadrolu öğretmenlere zorunlu hizmet yükümlülüğü muafiyeti getirildiği hatırlatılan yazıda, “Daha sonra ise, gerek 632 sayılı KHK ile sözleşmeli öğretmen statüsünde iken kadrolu öğretmenliğe geçenler gerekse KPSS puanı ile sözleşmeli öğretmen iken kadrolu öğretmen olarak atananlardan 06.05.2010 tarihinden önce göreve başlamış olanlar da zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulmuşlardır.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre zorunlu hizmet bölgesi sayılan yerlerde görev alan pek çok memur, mevcut yönetmeliğe göre hizmet sürelerini zorunlu hizmet olarak kabul etmediği için zorunlu hizmet yükümlüsü görünmektedir. İstatistiklere bakıldığında asıl mesleği öğretmen olmasına rağmen, 2009 yılındaki Danıştay’ca verilen iptal kararına kadar KPSS puanı ile memur olarak atanmış olan öğretmen adaylarının başvurularının kabul edilmemesi, KPSS sonuçlarına göre branşında atanmak için yeterli puanı alamaması ya da branşında öğretmen alımı yapılmaması gibi nedenlerle uzun süredir memuriyet kadrolarında çalışmak zorunda olan birçok öğretmen bulunmaktadır.

Bunların, önceki kurumlarında var olan zorunlu hizmet bölgelerinde çalışma sürelerini tamamladıkları ve memurlukta geçirilen süreleri öğretmenlik hizmet puanına yansıtıldığı halde bu sürelerin zorunlu hizmetten sayılmaması büyük çelişkidir. Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Karşılıklı olarak yer değiştirme’ başlıklı 73. maddesinde, ‘Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır’ hükmüne yer verilmiştir. Bu çerçevede pek çok kamu kurum ve kuruluşun atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinde karşılıklı yer değiştirme hakkına yer verildiği görülmektedir.

Kamu hizmetinde esas unsurun hizmetin devamlılığı ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesi olduğu dikkate alındığında, norm kadro açığına sebebiyet vermeyecek bir yer değiştirme, kamu hizmetinin gereklerine ve kamu yararına uygun olduğu gibi, özür durumuna ve isteğe bağlı yer değişikliği süreci üzerindeki baskının hafifletilmesine de imkân sağlayacaktır. Diğer taraftan, kadrosunun bulunduğu ilde norm kadro fazlası olan öğretmenlerin yerinde ve uygun kurallarla becayişine izin verildiği takdirde öğretmenlerimizin daha verimli çalışacağı da açıktır. Atama ve yer değiştirmedeki asıl unsurun personelin yurt içinde yerinde ve dengeli dağılımı olduğu göz önüne alındığında, karşılıklı yer değiştirme, buna engel teşkil etmeyecektir.


Bakanlığın yeniden yapılandırılması çerçevesinde yapılan mevzuat düzenlemeleri kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde de değişiklik çalışmalarının yürütüldüğü bilinmektedir. Bu çerçevede, adalete ve hakkaniyete aykırı durumların çözümü noktasında bahse konu yönetmelikte yapılacak yeni düzenlemede; Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında diğer hizmet sınıflarında devlet memuru olarak görev yapmakta iken açıktan, kurum içi ve kurumlar arası atama yoluyla 06.05.2010 tarihinden sonra öğretmen kadrolarına atananların, zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulmalarına ve öğretmenler için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerlerde geçen önceki hizmet sürelerinin zorunlu hizmet yükümlülüğü kapsamında geçmiş sayılmasına, öğretmenlerin il içinde ve iller arasında karşılıklı yer değişikliği yapabilmelerine imkân sağlayacak düzenlemelere de yer verilmesini istiyoruz.”


Belgeyi Görüntülemek İçin Tıkalayınız

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir