Okullarımızın seviyesini eşitleyeceğiz

"Her okul Anadolu lisesi, her okul Fen lisesi olacak" diyen Dinçer, yeni sisteme geçişte sadece İstanbul, Urfa, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır, Batman, Bayburt, Bursa ve İzmir'de alt yapı eksikliği olduğunu belirtti
Kırgızistan dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalar yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni sisteme geçişte sadece İstanbul, Urfa, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır, Batman, Bayburt, Bursa ve İzmir'de alt yapı eksikliği olduğunu söyledi. Eş durumundan yılda 40-50 bin öğretmenin yer değiştirdiğini, bundan eğitimin olumsuz etkilendiğini de belirten Dinçer, şunları söyledi: "Talepler daha çok Doğu'dan Batı'ya geliyor; bu durumda Doğu'da öğretmen açığı ortaya çıkıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlıklarıyla görüştük. Biz, eş durumundan atama yapmadan önce, onlar ağustos ayının başında, kendi mensuplarının tayinini gerçekleştirecekler. Talep, en fazla asker, hâkim, savcı ve kaymakam eşlerinden kaynaklanıyor. Bu önlem sayesinde, mağduriyetler büyük ölçüde önlenecek. Biz Milli Eğitim'de eş durumundan atamaları yılda bir kere ve sadece ağustos ayında yapmaya kararlıyız." Ömer Dinçer, öğretmenlerin yanı sıra, öğrencilerin çok iyi bir eğitim almasına odaklandıklarını hatırlattı. Küçük yaşta çocukların ilköğretime başlaması konusunda ise şöyle dedi: "Eskiden 31 Aralık itibarıyla 72 ayı dolduranların okula başlama mecburiyeti vardı. Bu durumda, -geriye gidin- 30 Eylül'de bir çok çocuk okula başlarken zaten 69 aylık oluyordu. Bizim yaptığımız, sadece 3 ay geriye çekmek: Artık, 31 Aralık itibariyle 69 ayını dolduranlar ilköğretime başlamak mecburiyetinde. Bu çocuklar 30 Eylül'de 66 aylık. Avrupa Birliği'nde 15 ülkede çocuklar 60 aydan itibaren zorunlu eğitim alıyor, bunu da unutmayalım." Dinçer, yalnız 10 ilimizde alt yapı noksanı olduğunu belirtti, "Bunlar, İstanbul, Urfa, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır, Batman, Bayburt, Bursa, İzmir. Diğerlerinde sıkıntı yok" dedi. Çocukların küçük yaşta müfredatı takipte zorlanacağı iddiasına karşı Dinçer, kitapların içeriğini değiştirdiklerini, birinci sınıfta ders saatlerini azalttıklarını, artık 2 ay sonra okuma-yazma öğrenilecek diye bir zorunluluğun kalmadığını söyledi. Dinçer seçmeli derslerle ilgili şu bilgileri verdi:

SEÇMELİ DERSLER
"Ortaokulda haftada 8 saat seçmeli ders olacak. 6 kategori mevcut. 1) Dil ve Anlatım... Burada daha çok kitap okunacak; kitap analizi yapılacak. Hitabet, belagat, yerel dil ve lehçeler öğretilecek. 2) Din öğretimi... a) Kur'an, b) Peygamber hayatı, c) Temel dini bilgiler; bu dersler, talebe göre ya Müslüman, ya Hıristiyan, ya da Musevilere hitap edecek. Herkes isteğine göre dininin itikadını, ibadetini ve ahlâkını öğrenecek. 3) Güzel Sanatlar... (Müzik, resim, plastik sanatlar), 4) Spor... (Beden eğitimi zorunlu ama, diğer spor dalları seçmeli.) 5-6) Uygulamalı Fen Bilimleri; Hukuk, adalet konuları; Çevre; Teknoloji; Tasarım vs..." Ömer Dinçer, sadece Kuran dersinde kızların başını kapatabileceğini belirtti. Ayrıca, temel dini bilgileri seçen Müslümanlar, namaz kılmayı da okulda uygulamalı olarak öğrenecekler. Dinçer'in hedefinde, SBS'yi (Seviye Belirleme Sınavı) kaldırmak, YGS'yi (Yükseköğretime Giriş Sınavı) birden fazla düzenlemek, böylece üniversiteye en başarılı sonuçla müracaat imkânını gençlere vermek ve dershaneye ihtiyacı azaltmak var. Kamu okullarının eğitim düzeyini yükseltmek için önümüzdeki 2-3 sene zarfında yılda 50 bin yeni öğretmen istihdam etmeyi planlıyor. Bu durumda, okullar arasındaki seviye farklılıkları ortadan kalkacak. Her bir okul Anadolu lisesi, her bir okul Fen lisesi olacak. Ayrıca zaman içinde yabancı özel okulların da orta kısmının tekrar açılması düşünülüyor. Bu konuda henüz kesin karar verilmiş değil.

Konular

Orman genel müdürlüğüne memur alımı nasıl yapılacak?
Tüm çalışanları sevindirecek yıllık izin kararı
Naklen atama yoluyla öğretmen alımı için hangi şartlar gerekiyor?
4/B sözleşmeli öğretmenin mali hakları
Kamu personeli reformu çalışmaları devam edecek
Memurlar yeni yılda ne kadar zam alacak?
Bilirkişilik Kanunu Tasarısı neleri içeriyor?
29 Ekim öncesinde işe başlamış olan 4/B'li sağlık personeli de kadroya geçebilecek mi?
Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi?
KPSS 2018/7 Tercih Sonuçları Açıklandı
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedir?
Memur kanunu değişecek mi?
Hangi memurlar sendikalara üye olamaz?
Yeni öğretmen atamaları nasıl olacak?
Hukuk mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
Makam tazminatı hakkında en çok merak edilenler
Devlet memuru aylıksız izinde avukatlık stajı yapabilir mi?
Şubat'ta atanan öğretmenler yer değiştirebilir mi?
Yeni Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği yayımlandı
Dışişleri Bakanlığı memur alımı şartları nelerdir?
MEB görevde yükselme ek atama başvurusu ne zaman?
Kamu personel sistemi çalıştayı raporu yayımlandı
Ek mal bildiriminin hesabında taşınır eşyalar ayrı ayrı mı değerlendirilir?
İmam ve Müezzinler, hangi kriterlere göre nakil oluyor?
SYDV'lerde İkametgah şartı var mı?
KİT'lere KPSS'siz alım yapılacak mı?
Kurumlar arası ve kurum içi naklen öğretmenlik başvurusu ne zaman?
Kamuda ihraç kriterlerine yeni düzenleme
Memurlar borsada yüklü miktarda hisse senedi alıp satabilir mi?
Kamu personel çalıştayından neler çıktı?