Öğretmenlerin Ders Vereceği Alanlar Genişliyor

Öğretmenlerin Ders Vereceği Alanlar Genişliyor

MEB'in öğretmenlik alanlarına ilişkin yaptığı düzenlemeye göre, Arapça, Almanca, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça öğretmenliğinden, bunlara ilişkin dil ve edebiyat fakültelerinden veya mütercim tercümanlık alanlarından mezun olanlar, artık Türkçe derslerine giremeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları" yeniden belirledi. Buna göre, ögretmen adayları ve ögretmenlerin; yüksekögrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan ögrenim programı veya farklı bir alanda yapılan yüksek lisans eğitimi de yan alan olarak kabul edilecek.

Yabancı dil, rehberlik, bilisim teknolojileri, görsel sanatlar, müzik, beden egitimi ile din kültürü ve ahlak bilgisi alanları ilkögretim ve ortaögretimde ortak alan olarak belirlendi. Daha önce ortak alanlar içerisinde bulunan resim dersleri, ortak alanlardan çıkarıldı.

2009-2010 ögretim yılından önce resim-is ögretmenligi bölümünden mezun olanlar ile bu ögretim yılında adı geçen bölüme kayıtlı olup mezun olanlar, teknoloji ve tasarım alanı ögretmenligine herhangi bir öncelik tanınmadan alınacak.

-Üç engel grubu için "özel eğitim" öğretmenliği alanı

Görme, işitme ve zihinsel engelliler öğretmenlikleri özel eğtim öğretmenliği adı altında birleştirildi. Özel egitim alanında ögretmen ihtiyacının görme, işitme ve zihinsel engelliler öğretmenliği mezunlarınca karsılanamaması durumunda, bu alana ögretmenlik alanları mezunu olup özel egitim alanında tezli veya tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunları atanabilecek.

Özel egitim ögretmenligine özel egitim bölümü, özel eğitim öğretmenliği, zihinsel engelliler ögretmenliği, görme engelliler ögretmenligi ile isitme engelliler ögretmenligi mezunları atanabilecek. Bu öğretmenler, özel eğitim mesleki eğitim merkezleri, özel eğitim iş uygulama merkezleri, özel eğitim programı uygulayan özel eğitim sınıflarında, 9-12. sınıf dersleriyle mesleki ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanı özel eğitim dalı derslerine girebilecek.

Beden egitimi ve spor yüksekokulu mezunlarından 12 Temmuz 2004'den önce mezun olanlar ile bu tarih itibariyle söz konusu okullara kayıtlı bulunup mezun olanlardan pedagojik formasyon egitimini tamamlayanlar, beden egitimi alanı ögretmenligine atanabilecekler.

Sınıf ögretmeni olarak görev yaparken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Ögretmenligi Egitimi Programı"nı basarıyla tamamlayanlar zihin engelliler sınıfı alanına, ögretmen olarak görev yapmakta iken 90 saatlik "Teknoloji ve Tasarım Ögretmenligi Egitim Programı"nı basarıyla tamamlayanlar, teknoloji ve tasarım alanına egitim kurumlarının ihtiyacına göre alan degisikligi yapabilecek.

Düzenlemeye göre, Arapç, Almanca, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça öğretmenliğinden, bunlara ilişkin dil ve edebiyat fakültelerinden veya mütercim tercümanlık alanlarından mezun olanlar, artık Türkçe derslerine giremeyecek.

Bilişim teknolojileri dersine artık yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, bilgisayar ve kontrol teknolojisi öğretmenliği, elektronik ve bilgisayar bölümü, bilgisayar teknolojisi ve bilisim sistemleri bölümü, bilisim sistemleri ve teknolojileri, bilgisayar bilimleri bölümü mezunlarından, ortaögretim alan ögretmenligi tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı veya pedagojik formasyon egitimi sertifikası programını basarı ile tamamlayanlar alınabilecek.

-Din Kültürü öğretmenliğine Dini İlimler mezunları atanabilecek

Din kültürü ve ahlak bilgisi ve imam hatip lisesi meslek dersi öğretmenliğine, artık ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası islam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi, islami ilimler fakültesi mezunu olup, Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı ve Pedagojik Formasyon Egitimi Sertifikası Programı'nı basarı ile tamamlayanlar atanabilecek.

Bu alanlardan mezun olup, din kültürü ve ahlak bilgisi ve imam hatip lisesi meslek derslerine atanan öğretmenler, Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Türk Islam Sanatları derslerini de okutabilecek.

Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve Tarih öğretmenleri de Osmanlı Türkçesi dersini verebilecek. Görsel sanatlar öğretmenliğine geleneksel Türk sanatları mezunları da atanabilecek.

İmam hatip liseleri ders çizelgesine eklenen yeni seçmeli derslerden Türk Islam sanatları dersi, öncelikli olarak bu derslerle ilgili sertifikası olan veya lisans veya lisansüstü ögrenimleri sırasında bu dersleri aldıgını belgelendiren ilahiyat, ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası islam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi, islami ilimler fakültesi mezunu öğretmenler tarafından okutulacak.

Matematik öğretmenliklerine, matematik öğretmenliği ve matematik mezunlarıyla, matematik-bilgisayar bölümü mezunu olup tezsiz yüksek lisansı ve formasyonu olanlarla kredilerinin en az yüzde 70'ini matematik alanında belgelendirenler atanabilecek.

Yasayan diller ve lehçeler dersleri, öncelikle, üniversitelerin Türkçe ögretmenligi, Türk dili ve edebiyatı ögretmenligi, sosyal bilgiler ögretmenligi bölümleri ile Türk dili ve edebiyatı programları mezunu olup yasayan diller ve lehçelerin ilgili alanında tezsiz yüksek lisans programını basarı ile tamamlayan ögretmenler olmak üzere; lisans ve lisansüstü ögrenimleri sırasında bu alanda ders aldıgını belgelendiren diger ögretmenler tarafından okutulacak.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir