Şube Müdürlüğü Mülakat Sonuçlarına İtiraz Nasıl Yapılır?



MEB sınava katılan 5913 eğitimcinin sözlü mülakatlarını açıkladı.Mülakat sonuçlarında haksızlık olduğunu düşünenler nasıl bir yol izleyecek.

5913 şube müdürü adayının sonuçlar açıklanması ile birçoğu kendilerine verilen puandan rahatsız olduklarını ve itiraz edeceklerini söylüyorlar.Hatta 70 puanın üstünde puan verilenlerin bile sonuçlardan memnun olmadığını gelen bilgilere göre söyleyebiliriz.bazı adayların yazılı sınavdan yüksek puan almalarına rağmen sözlü mülakatlarda düşük puanlar verildiğini söyleyerek sonuçlara itiraz edeceklerini söylüyorlar.Doğrusunu söylemek gerekirse mülakatın olduğu yerde her zaman şaibe olabilir ve illa ki sonuçlar adil olmadığını savunan olacaktır.haksiz da sayılmazlar 5-10 dk içinde şube müdürlüğü için olan yönetmeliğin 16. Maddesindeki krıterlere karar vermek olanaksız.Gerçekten işin hakkını verecek olanlar elenebiliyor ve gerçekten işi beceremeyecek olanlarda başarılı olup milli eğitimin başına gelebiliyor.


Mülakatlarda bazı maddelerin ölçülemeyeceğini en başından beri düşünüyordum çünkü Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi soru cevap şeklinde ölçülebilecekken ,mesela kişinin Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı 5-10 dk içerisinde ölçülemez.Ayrıca mülakat esnasında zarf çekilerek 2 soru ile belirlenmiş olan şube müdürlüğü krıterlerini ölçmek yetersiz kalacaktı.İsterseniz mülakatlarda şube müdürü adaylarında aranan ve değerlendirmeye tabi tutulan özellikleri hatırlayalım;
Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik’in Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar bölümü 16. Madde de şu şekilde ifade edilmiştir.


a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel kültürü ve genel yeteneği,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

Yukarıdaki 6 krıtere bakıldığında sınav konularına hakimiyetini ve genel kültür/genel yeteneğinin çekilen zarflardaki sorudan ölçülebileceğini rahatlıkla söylenebilir.bunun yanı sıra bir konuyu kavrayıp özetleme ifade etme yeteneği ile özgüvenini mülakat esnasında ölçülebilir diyebilirim ama bununda tam ve geçerli bir şekilde olmayacağı aşikar.Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının mülakat esnasında ölçülemeyeceğini savunuyorum çünkü hangi kısaslara göre sözel olarak bu bilişsel-devinimsel özellik kişilerde belirli bir zaman aralığında belirlenebilir hala çözmüş değilim.Şunu da belirtmek isterim ki mülakatı yapanlarda insan olduğu için işin içine insanoğlunun hata yapma ve duygusal(karşıdakinin hal tutum veya kişiselliği) olma özellikleri girebileceği için puanlamada hatalar olabilecek.bununla beraber komisyon üyelerinin iş yoğunluğuna bakılarak random hatalarının olacağı da gözden kaçmamalıdır.


Birşeyin altını daha çizmek isterim ki aynı yönetmeliğin sözlü mülakatların değerlendirmelerinde komisyondaki 5 üyenin nasıl değerlendireceğine açıklık getirerek;Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır,denilmiştir.Yani komisyon üyelerinin de tek bir şube müdürü adayına 5 üyenin farklı puanlar verebileceklerinden yola çıkarak verilen tüm puanların aritmetik ortalamanın puanlamaya esas alınmıştır.ozman şu şekilde bir durumdan da bahsedilebilir belki de şube müdürü adayı eğer başka komisyonda girseydi farklı bir değerlendirme ve sonuçlar alabilecekti;sonuçta değerlendirmeyi yapanlar bilgisayar değil insan.

Lafı fazla uzatmadan sözlü mülakatlara itirazın ne kadar sürede yapılacağını ve nereye yapılacağını açıklayalım.Sınav sonucuna itiraz süresi MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin Sınav sonuçlarına itiraz 18. Maddesinin ilk fıkrasında belirtilmiştir (1) Sınav sonuçlarına, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar en geç on iş günü içinde incelenerek karara bağlanır. İtiraz sonuçları, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından itiraz sahiplerine tebliğ edilir.iş günü ifadesinden kasıt Resmi ve hafta sonu tatil günleri hariç, hafta içi diğer günleri kapsamaktadır.

bu yüzden itiraz etmek isteyenler en geç Perşembe günü mesai saatleri bitimine kadar yapabilirler.İtirazın nereye yapılacağına gelince yönetmeliğin sınav sonuçlarına itiraz bölümü olan 18. Maddesinin ilk kısmında sonuçların İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından itiraz sahiplerine tebliğ edilir denilmesinden yola çıkarak MEB İKGM’ne yapılabilir.Bu itirazın ise Sözlü sınav ve değerlendirme kurulunun görevleri başlığının c fıkrasındaki” Sözlü sınava ilişkin itirazları sonuçlandırmak.” İbaresinden dolayı;sözlü mülakatları yapan komisyona yapılması gerektiğini hatırlatırız.

Kısacası Sözlü mülakat sonucuna itiraz etmek isteyen şube müdürü adayı sınav sonuçlarının açıklandığı günden itibaren sayarak 5 iş gününün son mesai bitimine kadar itiraz edebilir.Sözlü mülakatların MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yapıldığı için İKGM tarafından kurulmuş sözlü mülakat komisyonlarınca değerlendirilmek üzere itiraz dilekçeleri verilmesi gerekiyor.İtirazların ise itiraz gününden itibaren 10 iş günü içinde (2 hafta ) itiraz sahibi kimselere İKGM tarafından tebliğ edilmesi zorunlu.


İtiraz sonucunu da beğenmeyen ve ortada bir haksızlığın olduğunu düşünen adayda en sonunda idare işleminin yürütme durdurulması için idare mahkemelerine dava açabilirler.Bu arada keşke Danıştay kararı olan sözlü mülakatlarda video kayıtları olsaydı da şaibelere olanak verilmeseydi şimdi adaylar Danıştay kararını örnek gösterip mülakatlarda video kaydının yapılmamasına istinaden dava da açabilecekler.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir