İstinaf mahkemelerinde yeni düzenleme



Adalet Bakanlığınca hazırlanan kanun tasarısı taslağının yasalaşmasıyla istinaf mahkemelerinde ihtisaslaşmanın sağlanması, yargılamaların kısa sürede tamamlanması amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hazırlanan, kamuoyunda "İstinaf" olarak bilinen Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin daha etkin çalışmalarının sağlanması amacıyla çeşitli düzenlemeleri içeren kanun tasarısı taslağı tamamlandı.

Başbakanlığa gönderilen taslağın yasalaşmasıyla, tüm ceza ve hukuk dairelerinin başkanlarının katılımıyla toplanan Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu'nun tekil yapısına son verilecek. Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu ile Hukuk Daireleri Başkanlar Kurulu ayrı ayrı oluşturulacak.

İhtisaslaşmanın sağlanması, mahkemelerdeki iş birikiminin önlenmesi amacıyla Bölge Adliye Mahkemesi hukuk ve ceza dairelerinin aralarındaki iş bölümünü belirleme yetkisi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) geçecek.

Ek görevler verilecek Bölge İdare Mahkemesi Başkanı, kendisine doğrudan bağlı olarak görev yapanlar hakkında disiplin cezası uygulama yetkisine sahip olacak. Başkanlar Kurulu'nun görevleri arasındaki hukuki veya fiili nedenlerle bir dairenin kendi üyeleri ile toplanamadığı hallerde ilgisine göre diğer dairelerden üye görevlendirme görevi Bölge İdare Mahkemesi Başkanının görevleri arasına alınacak.

Tarafların güvenliği için sanık ifadesi SEGBİS'le alınacak

Bölge İdare Mahkemelerinin temyize açık olmayan kesin kararları ile Danıştayın onamaya ilişkin kararları, kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilecek. Bu kararların tebligatı, dosyanın geldiği tarihten itibaren 7 gün içinde idare veya vergi mahkemelerince yapılacak.

Yurt içindeki sanığın duruşmada hazır bulunmasının tarafların güvenliklerini tehlikeye düşüreceğinin ve davanın makul sürede tamamlanmasına engel olacağının belirlenmesi halinde ise ifadenin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) alınması için Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) düzenlemeye gidilecek.

Temyiz isteminde bulunma süresi 15 gün olacak

Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edileceği gerekçesiyle Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairesinde yapılacak duruşmada, ilk derece mahkemesinin gerekçeli hükmü, ilk derece mahkemesinde dinlenilen tanıkların ifadelerini içeren tutanaklar, keşif tutanakları ve bilirkişi raporunun okunması zorunluluğu kaldırılacak. Söz konusu evrakların anlatılması yükümlülüğü getirilecek.

Hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde yapılması gereken temyiz isteminde bulunma süresi tarafların temyiz haklarını daha etkin kullanabilmeleri amacıyla 15 güne çıkarılacak.

Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikte olan kararlarındaki olası hukuka aykırılıkların giderilebilmesi amacıyla CMK'da değişiklik yapılacak. Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, kararı veren ceza dairesine 30 gün içinde itiraz edebilme imkanı tanınacak. Sanık lehine yapılan itirazlarda ise süre koşulu aranmayacak. Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceleyerek yerinde görürse kararını düzeltecek, aksi halde itiraz kesin olarak reddedilecek.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir