20 yıl hizmeti olan memur istifa edince ikramiye alır mı?



Soru: Merhaba Devlet hastanesinde çalışan ve G.İ.H sınıfına bağlı 20 yıllık bir devlet memuru istifa edince tazminat alabilir mi ?

Cevap: 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar hakkında, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesi uygulanmaktadır. Bu maddenin tam metni için tıklayınız.

1- İstifa eden bir Devlet memurunun öncelikle bilmesi gereken şey, ikramiyeye hak kazansa dahi, aylık bağlanmadığı sürece emekli ikramiyesi verilmeyeceğidir. İşçilerde böyle değildir. İşçiler, kıdem tazminatı almaya şekilde görevlerinden ayrılmışlarsa, hemen memur ikramiyesinin karşılığı olan kıdem tazminatını alabilmektedir. İşçi ve memur ayrımı konusundaki yazımız için tıklayınız.

2- İstifa eden memurun bilmesi gereken diğer husus, istifasının 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesine uygun olmasıdır. Bu madde işçi istifaları için de geçerlidir. Yani, memur aynen işçi de olduğu gibi, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde istifa etmelidir. örneğin işveren ahlak kurallarına uygun olmadığı için görevine son vermiş ise bu halde tazminat alınamaz. 14. madde özetle, çalışanın, ortada kanunen geçerli bir mazeret yok iken stifa edilmesi halinde, kıdem tazminatı verilmemesini öngörmektedir. Bu düzenleme, memur için de geçerlidir.

3- Yukarıdaki ilk iki şart sağlansa dahi Emekli ikramiyesi alınabilmesi için bir diğer şart ise hizmet süreleridir.

- İstifa eden memurun 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlaması ve 8 Eylül 1999 tarihinden sonra istifa ettiği sırada da 15 yıllık sigortalılık süresi ile birlikte en az 10 yıl prim ödenmiş süresinin bulunması gerekiyor. Bu şartı bulunan memura aylık bağlandığında memurluk hizmet süresine emekli ikramiyesi ödenebiliyor. Yoksa ödenmiyor.
- 8 Eylül 1999 tarihinden sonra memur, işçi, esnaf olarak çalışmaya başlamışlarsa emekli ikramiyesi ödenmesi şartı değişiyor. Bu durumda, (1 ) 7000 gün hizmet süresi olacak veya ( 2 ) 25 yıl sigortalılık süresi olmak ve bu süre içerisinde 7000 gün hizmet aranmadan yalnızca 4500 gün hizmet süresi olması şartıyla ikramiye alabiliyor.

4- Aylık bağlanması sırasında mutlaka memur olarak aylık bağlanması gerekmiyor. SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak aylık bağlanmış olsa da eğer yukarıdaki şartlar taşınıyorsa yine memurluk süresine emekli ikramiyesi ödenebiliyor.

4) Memurun, memurluk hizmet süresi dışında SSK.lı veya Bağ-Kurlu hizmeti yoksa istifa ettiği tarihte değil de aylık bağlandığı tarihte memurluk süresine emekli ikramiyesi ödenebiliyor. Kadın ise 20 yılını, Erkek ise 25 yılını tamamlayıp emeklilik için gereken yaşını beklemek üzere istifa ederse bu memura SSK'lı, Bağ-Kurlu çalışmamak şartıyla emekli aylığı bağlandığı tarihte ikramiye ödenebiliyor.

5) Memurlar istifa ettiklerinde Kurumları ve Sosyal Güvenlik Kurumu tazminat olarak bir ödeme yapmaz. Emekli ikramiyesi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu belirttiğimiz koşullara göre ödeme yapar.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir