Evleneceğim kişi memur olmazsa da tayin olabilir miyim?



Memurla mı evlenmeli Yoksa İşçiyle mi? Tayin durumunda hangisi avantajlı...

Memurlar için eş durumundan yer değiştirme yani tayin önemli bir mesele. Tabii yer değiştirmede karar eşinizin işçi veya memur olmasına göre farklı verilebiliyor.

Gazeteniz Meydan'da “Çalışma Hayatı” köşemize her gün onlarca e-posta geliyor. Ben de köşem el verdiğince bunları cevaplamaya ve yer vermeye çalışıyorum. Cevap vereceğim soruları seçerken de daha fazla kişiyi ilgilendirebilecek olanları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bununla birlikte bazen ilginç ve sıradışı sorular da gelmiyor değil. Bugün bu sorulardan birisini paylaşacağım sizinle.

Okurlarımızdan Eylül Hanım e-postasında şöyle diyor:

“KPSS'den aldığım puanla iki yıl önce Ordu'da memurluğa başladım. Aslında Ordu'da çalışmak benim tercihim değildi ama memuriyet olsun da nasıl olursa olsun düşüncesiyle çalışmaya başladım. Zaten ailem ve tüm arkadaşlarım da Ankara'da. Şimdi Ankara'ya tayin olmak istiyorum ama yaptığım girişimler hep sonuçsuz kaldı. Bununla birlikte artık evlenmek ve bir yuva kurmak da istiyorum. Ankara'dan birisiyle evlensem tayinimi hemen aldırtabilir miyim? Bir de evleneceğim kişi memur olmazsa da tayin olabilir miyim? Kiminle evlenmek avantajlı, memurla mı memur olmayanla mı?”

Eş durumundan tayin mümkün

Memurlar evlendiği zaman en çok karşılaştıkları sorunların başında tayin sıkıntısı geliyor. Öyle ki evlenen eşler farklı şehirlerde memur olabiliyor. Veya eşler evlendikten sonra memuriyeti kazanıyorlar ve tüm düzenleri altüst oluyor. Bazen de Eylül Hanım'ın sorusunda olduğu gibi eşlerden biri memur biri işçi statüsünde olabiliyor.

Aslına bakılırsa eşlerin her ikisinin de memur olması halinde aile birliğinin bozulmaması açısından mevzuatta bir sıkıntı yok. Çünkü Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde her iki eş de memur ise ailenin korunması için kıstaslar açıklanmış. Buna göre;

Memur eşlerden birinin çalışabileceği tek bir şehir olabilir veya mevzuat gereğince zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulabilir. Bu durumlarda eşlerin her ikisi de bu eşin bulunduğu yerde çalışabiliyor.

Eşler aynı kurumda fakat farklı şehirlerde çalışıyor olabilir. Bu durumda çalışılan şehirlerden hangisinde elemana ihtiyaç varsa eşler o şehirde birlikte çalışabiliyor.

Eşler hem farklı kurumlarda hem de farklı şehirlerde çalışıyor olabilir. Bu durumda ise kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yerde birlikte çalışabiliyorlar.

Eşlerden birisi milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter ise diğer eş tayinini eşinin bulunduğu yere yapılabiliyor.

Ayrıca hemen belirtelim ki aday memurun adaylık süresince eş durumundan tayin isteyebilmesi mümkün değil. Yani yeni memuriyete başlamış bir kişi en az bir sene boyunca eş durumu nedeniyle tayin isteyemiyor.

Eğer Eşiniz İşçiyse 1 Yıllık Süre Şartı Var

Görüldüğü gibi eşlerden her ikisi de memur ise bir şekilde aynı şehirde çalışmaları ve aile bütünlüğünün korunması mümkün. Ancak eşlerden birisi memur birisi de işçi veya işyeri sahibi ise durum biraz farklı ve bazı şartlar var.

2015 yılında yapılan bir düzenlemeyle Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde önemli ve yerinde bir değişikliğe gidildi. Değişiklikten önceki düzenleme memur eş ile memur olmayan eşi 3 yıl ayrı yaşamaya mahkûm etmişti. Buna göre; memur eş, memur olmayan eşin bulunduğu şehre tayin isteyebiliyor, ancak bunun için tayin istenen yerde memur olmayan eşin kesintisiz son 3 yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya işçi olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması gerekiyordu.

Yapılan değişiklikle bu 3 yıllık şartta yumuşatmaya gidildi. Bundan sonra, memur olmayan eşin tayin istenen yerde son iki yıl içinde 360 gün prim ödemek suretiyle kendi adına veya işçi olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde yer değiştirilebiliyor.

Burada önemli olan iki nokta var. Birincisi son iki yıl içinde 360 gün çalışma olması, ikincisi çalışmanın devam ediyor olması.

Çalışmada Kesinti Olabilir

Yönetmelikte değişiklik yapılmadan önce eşler için sıkıntılı olan bir başka husus 3 yıllık çalışmanın kesintisiz olması şartıydı. Yani çalışırken bir süre işsiz kalmanız ve işyeri değiştirmeniz halinde 3 yıllık süre baştan başlıyor ve karı kocanın kavuşması da başka bahara kalıyordu.

Yapılan yeni düzenlemede ise 360 günlük çalışmanın kesintisiz olması şartı bulunmuyor ve iki yıl içinde kesintili de olsa bu sürenin tamamlanması yeterli görülüyor.

Tüm bu şartlara bakıldığında eş durumundan tayinde elbette memur ile evlenmek halen daha avantajlı. Ancak işçi ile evlenmede de önemli iyileştirmeler yapıldığı kuşkusuz.

Konular

Görevde yükselmelerde mülakatın etkisi azaltılmalı!
Yer değişikliği talebi reddedilen engelli memura iyi haber
Atamaları geciken doktorlarla ilgili son durum
Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
Disiplin soruşturması kapsamında gönderilen savunma davetiyesi neleri içermeli?
Hangi kurumlar kapatılacak?
Zeytinlik alanda endüstriyel atık depolama tesisi kurulabilir mi?
Başkasının yerine sınava girmek dolandırıcılık sayılıyor mu?
Seçimde görev alacakların ücretleri belli oldu!
Sözleşmeli personelin yıllık izni gelecek yıla aktarılır mı?
İçişleri GY ve unvan değişikliği giriş belgeleri yayımladı
Vekil adayları sabıka kayıtlarını e-Devlet üzerinden alabiliyor mu?
Devlette de CEO dönemi başlıyor
Belediye şirketleri özel güvenlik hizmetlerini nasıl sunacak?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Duruşmaya katılmayanın temyiz hakkı olur mu?
Yaz saati uygulaması başladı mı? Saatler ileri alınacak mı?
Sendika üyeliğinden ayrılan toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?
Belediye şirketlerine yeni personel alımı nasıl olacak?
Kaymakamlara diksiyon ve güzel konuşma eğitimi
İstifa sonrası dönüşlerde kurumların takdir hakkı var mıdır?
Sözleşmeli personelin çalışma ile ücret sınırları belirlendi
Maaşına her haciz gelene disiplin cezası verilir mi?
Memurlara bayram ikramiyesi verilecek mi?
Öğretmenler sözleşmeli olarak atanacak
Yurt dışında görevli kamu personelinin izinleri durduruldu
Kamuda devrim niteliğinde değişiklikler
Biyologların ek özel hizmet tazminatına dair görüş
Yerleşim yeri değişikliği için son tarih ne zaman?
Seçmen sorgulama mobil uygulama indir